Αρχική » Blog » JAMMERS

JAMMERS

  • από

Το 80% των αντί drones συστημάτων με παρεμβολείς-Jammer, θα είναι παρωχημένα σε 10 χρόνια και το 50% από αυτά θα είναι τελείως άχρηστα.

May 27, 2024


Το 80% των αντί drones συστημάτων με παρεμβολείς-Jammer, θα είναι παρωχημένα σε 10 χρόνια και το 50% από αυτά θα είναι τελείως άχρηστα.

Η σκληρή πραγματικότητα.

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.

Θέλουμε να αγοράσουμε συστήματα αντί drones για της ΕΔ. Γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους, τις παραμέτρους, τις μελέτες και τις δυνατότητες τους; Όχι αυτές που μας εμφανίζουν στα χαρτιά και στα διαφημιστικά φυλλάδια οι εταιρίες αλλά τα στοιχεία που φροντίζουν επιμελώς να μας αποκρύψουν.
Μα θα τα αγοράσουμε αφού κάνουμε δοκιμές;

Θα κάνουμε δοκιμές με όσα θέλει να μας δείξει η εταιρία, ή θα της πούμε θα κάνεις της δοκιμές που θέλουμε εμείς; Και μετά θα αποφασίσουμε αν θα το αγοράσουμε το σύστημα, ή θα κάνουμε απευθείας επιλογή πανάκριβων συστημάτων όπως κάνουμε πάντα;

Οι παλιοί ηλεκτρονικοί διάβαζαν πολύ για κεραίες για απαγορευμένες περιοχές, τις δυνατότητες της κεραίας και σε ποιο σημείο σε μοίρες και κατεύθυνση θα είχε την μεγαλύτερη ισχύ. Διάβαζαν για της παρεμβολές από εξωγενείς παράγοντες και πόσο επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες τις επικοινωνίες. Τώρα όλα αυτά τα έχουμε βάλει στα PC, έχουμε μειώσει της εξισώσεις για ευκολία και είμαστε έτοιμοι για δουλειά. Το μυαλό δεν δουλεύει, τα έχουμε έτοιμα από πίνακες και είμαστε εντάξει.

Ξέρουμε τον συσχετισμό ισχύς ανά απόσταση που είναι ανάλογη με την εκπεμπόμενη ισχύ του συστήματος που θέλουμε να παρεμβάλουμε; Δεν θα σας ζαλίσω με πίνακες, υπολογισμούς, εξισώσεις. Θα αναφέρω της παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζουμε, εσείς λέτε τα προβλήματα και πως θα βρούμε λύσεις. Δηλαδή τι θα αντιμετωπίσουμε και πως θα πρέπει να εργαστούμε για να τα εξουδετερώσουμε

Παρεμβολές Jammer με χαμηλή ισχύ 20 & 50 Watt δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 100 Watt ισχύ αλλά καλύτερα να έχεις 500 Watt του παρεμβολέα.

 

1 Οι παρεμβολείς Jammer δεν έχουν 360 μοίρες κάλυψη, εκτός από ελάχιστους. Για να ακριβολογούμε δεν εκπέμπουν την ίδια ισχύ στης 360 μοίρες που είναι ανάλογη από το είδος της κεραίας και κατά πόσον είναι η κεραία, στραμμένη στην σωστή θέση προς τον στόχο που είναι το εχθρικό drone που θέλουμε να παρεμβάλουμε.

Πρέπει να γνωρίζουμε αναλυτικά τις κεραίες και τις δυνατότητες τους. Σε πια κατεύθυνση έχουν την μεγαλύτερη ισχύ κλπ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, θυμηθείτε την κεραία της τηλεόρασης που την στρίβαμε για να πιάσουμε το σήμα του σταθμού.

2 Το σύστημα μας έχει RF δέκτη και εντοπίζει την κατεύθυνση του εχθρικού drones. Στρίβει την κεραία του παρεμβολέα Jammer στην κατάλληλη θέση για να παρεμβάλει το εχθρικό drone ή το περιπλανώμενο πυρομαχικό και παραμένει στραμμένο μέχρι να το εξουδετερώσει.

Είναι πολύ εύκολο να στείλεις δεύτερο περιπλανώμενο πυρομαχικό, να πλησιάσει από άλλη κατεύθυνση που θα κάνει την ζημιά στον στόχο. Το πρώτο drone έχει σύστημα, να συνεχίσει την πορεία για συγκεκριμένη απόσταση χωρίς σήμα και μετά να γυρίσει πίσω. Το φτιάχνεις όπως θέλεις, εσύ βάζεις της παραμέτρους τι θα κάνει το drone.

 

3 παρεμβολές GPS και δορυφορικής επικοινωνίας. Εδώ είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα, γιατί τα σήματα έρχονται από διαφορετικούς δορυφόρους και οι κεραίες είναι τοποθετημένες στην ράχη και κοιτάζουν προς τα επάνω. Μπορείς να παρεμβάλεις τα ασθενή σήματα που έρχονται από τους δορυφόρους; Ναι μπορείς! Η ισχύς πρέπει να είναι όχι 10 φορές ισχυρότερη από την ισχύ που στέλνει ο δορυφόρος, αλλά ακόμα μεγαλύτερη.

Προσοχή όχι η ισχύς εκπομπής του παρεμβολέα jammer, αλλά η ισχύς του σήματος που στέλνει ο παρεμβολέας, στην συγκεκριμένη απόσταση που επηρεάζεται από πολλες παραμέτρους.

 

Τι στοιχεία να δώσω τώρα; Είναι τόσα πολλά που πρέπει να αναφερθούν και δεν υπάρχει μια σταθερά. Άλλη η ισχύς του δορυφόρου που εκπέμπει το GPS, άλλη η ισχύς του δορυφορικού σήματος καθοδήγησης. Από πού έρχεται το δορυφορικό σήμα; Από στρατιωτικό δορυφόρο με μεγαλύτερη ισχύ; Από τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο; Από το STARLINK που οι δορυφόροι πετάνε στα 150 χιλιόμετρα;

Υπάρχουν οι παράμετροι της προσπίπτουσας γωνίας του δορυφορικού σήματος- gps στην κεραία. Όσο πιο κάθετη είναι τόσο καλύτερα. Η απόσταση του δορυφόρου εν σχέση με την απορρόφηση του σήματος στην ατμόσφαιρα. Οι καιρικές συνθήκες, αν υπάρχουν ψηλά σύννεφα, σκόνη και αυξημένη υγρασία.

Δεν υπάρχει μια σταθερή αναλογία για να πεις πόσες φορές πολλαπλάσιο, πρέπει να είναι το σήμα της παρεμβολής από την ισχύ των δορυφόρων.

 

4 Παρεμβολές GNSS. Παλιά τα συστήματα για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε παρεμβολές, είχαν δυο κεραίες σε δυο διαφορετικές εταιρίες –δορυφόρους. Τώρα έχουν 4 κεραίες για να δέχονται τα σήματα από τους δορυφόρους. Περιλαμβάνει GPS L1/Galileo E1+ GPS L2 Passthrough L5
Και GPS L1/Galileo E1+ GLONASS G1 Passthrough L2/L5

Everything You Need To Know About GPS L1, L2, and L5 Frequencies

Όλα αυτά γίνονται για μεγαλύτερη αντοχή στης παρεμβολές, αφού είναι τρομερά δύσκολο να παρεμβάλεις τόσες πολλές διαφορετικές συχνότητες.

 

Μαζί με άλλες τεχνολογίες εντοπισμού θέσης και εντοπισμού θέσης, όπως το Galileo, το GLONASS, το BeiDou και το IRNSS, το GPS μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο συλλογικός όρος για όλες αυτές τις τεχνολογίες είναι γνωστός ως Global Navigation Satellite System (GNSS). Αυτές οι τεχνολογίες γίνονται όλο και πιο ακριβείς και ενσωματώνονται σε όλο και περισσότερες συσκευές.
Το GPS απειλείται επίσης από την ανάπτυξη του 5G. Το 5G θα παρέχει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων και χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο από το GPS. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει πιο ελκυστική επιλογή για υπηρεσίες που βασίζονται στην τοποθεσία.

Δηλαδή θα αυξηθεί η ισχύς της εκπομπής σήματος και θα αυξηθούν οι ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων με το 5G και θα έχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε άμεσο χρόνο. Δηλαδή δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην μετάδοση των δεδομένων, λόγο την μεγάλης απόστασης των δορυφόρων και των δεκτών λήψης του σήματος του GPS.

Πόσα συστήματα ενώ κάνουν παρεμβολές στο GPS, δεν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν παρεμβολές σε 5G; Το 99% των συστημάτων που ελάχιστα από αυτά μπορούν να συμπληρωθούν-βελτιωθούν-εκσυγχρονιστούν για να παρεμβάλουν της νέες συχνότητες.

Οι συχνότητες GPS L1, L2 και L5 είναι σημαντικό να κατανοήσετε εάν θέλετε να κάνετε ακριβή πλοήγηση, εντοπισμό θέσης, τοπογραφία και διάφορες άλλες εφαρμογές PNT (Positioning, Navigation and Timing). Αυτές οι τρεις συχνότητες συνεργάζονται για να παρέχουν ακριβή δεδομένα
Για της παρεμβολές που κάνουν οι Ρώσοι στο GNSS που είναι εφικτό να γίνει με τον τρόπο που το κάνουν, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://x.com/giammaiot2/status/1794848829638107633

Θα συμπληρώσω μόνο πως έγινε στόχος το τεράστιο ραντάρ, από uav-περιπλανώμενο πυρομαχικό τεράστιας εμβέλειας 1500 χιλιομέτρων.

Τώρα υπάρχουν τρεις μη στρατιωτικές συχνότητες GPS: L1 στα 1575,42 MHz, L2 στα 1227,60 MHz και L5 στα 1176,45 MHz. Κάθε συχνότητα έχει μοναδικές ιδιότητες που την καθιστούν πιο κατάλληλη για συγκεκριμένους τύπους εφαρμογών. Για παράδειγμα, η συχνότητα L1 χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της θέσης του δορυφόρου GPS, η συχνότητα L2 χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της υγείας των δορυφόρων GPS και η συχνότητα L5 χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ακρίβειας για μη στρατιωτική χρήση, όπως η καθοδήγηση προσέγγισης ακριβείας αεροσκάφους.

4 Σε ένα σμήνος drones πως κάνουμε της παρεμβολές και τι πρέπει να γνωρίζουμε. Μην βλέπουμε δεκάδες ή εκατοντάδες drones σε διάφορες εκδηλώσεις, να κάνουν ακροβατικά και φανταζόμαστε αυτά που βλέπουμε στης ταινίες πως θα κάνουν επιθέσεις όλα αυτά μαζί. Η Αμερική, η κίνα και άλλες χώρες ετοιμάζουν το σμήνος των 6 drones και μια χώρα δοκιμάζει το σμήνος των 5 drones.

 

Δοκιμάζουν το σμήνος των 6 drones γιατί θεωρούν ότι αυτό θα είναι λειτουργικό και εφαρμόσιμο. Προσοχή αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα χρησιμοποιήσουν πολλές ομάδες των 6 drones, ή 6 περιπλανώμενων πυρομαχικών σε έναν στόχο. Πρέπει να κατανοήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε πολλαπλά σμήνη με 6 drones που θα είναι σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.

Το ένα από αυτά θα είναι ο οδηγός και να κατευθύνει τα υπόλοιπα στους κοντινούς στόχους. Αυτό δεν σημαίνει πως οι άλλοι οδηγοί-αρχηγοί των άλλων ομάδων με 6 drones δεν θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Οι οδηγοί-αρχηγοί της κάθε μιας ομάδας των 6 drones, θα συνεργάζονται μεταξύ τους στο να κρατάνε της ομάδες τους, σε ασφαλή απόσταση η μια από την άλλη. Δηλαδή ένας θα είναι ο κύριος οδηγός-αρχηγός που αν καταστραφεί θα αναλάβει άλλος και που θα συνεργάζεται με τους αρχηγούς των ομάδων και αυτοί με τα υπόλοιπα 5 drones.

 

Για να κάνουμε της παρεμβολές και να σπάσουμε την καθοδήγηση των σημάτων των αρχηγών-οδηγών, πρέπει να ξέρουμε την απόσταση μεταξύ των drones της κάθε μιας ομάδας και την ισχύ του πομπού καθοδήγησης.

Η αποστάσεις πτήσης μεταξύ της ομάδας των 6 drones είναι λιγότερο από 10 μέτρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν εντοπίσουν πυρά. Οι αποστάσεις πτήσεως της μιας ομάδας από την άλλη, είναι έως τα 100 μέτρα απόσταση. Μην κοιτάζετε της ταινίες και τα σενάρια επίθεσης, αναφέρομαι στην πορεία πτήσης προς τον στόχο και όχι στην τελική επίθεση που εκεί θα υπάρξει διαχωρισμός του σμήνους των drones.

Δεν μας ενδιαφέρει αν θα έχουν ΑΙ, τεχνητή νοημοσύνη, αποθηκευμένες φωτογραφίες στόχων, εντοπισμό κινούμενων στόχων, FLIR, θερμικές κάμερες και κάμερες νυχτός. Πρέπει να κάνουμε παρεμβολές με jammer, πριν φτάσουν στο στάδιο εντοπισμού των στόχων και κάνουν επίθεση. Πόσο τελικά είναι η ισχύς του πομπού των αρχηγών-οδηγών; Αυτό είναι ανάλογο με το μέγεθος, την μπαταρία και αν θα φέρει οπλικό φορτίο ο αρχηγός- οδηγός της κάθε μιας ομάδας των 6 drones. Δεν έχουμε να κάνουμε με miliwatt η ισχύς εκπομπή αλλά με μεγαλύτερη. Περισσότερα θα μάθουμε στα επόμενα κεφάλαια.

5 Αναμετάδοση σήματος, ισχύς μπαταρίας. Οι νέες μπαταρίες αναμένετε να έχουν διπλάσια ισχύ στο ίδιο μέγεθος με το ίδιο βάρος σε λιγότερο από 5 χρόνια, από πολλές εταιρίες. Οι εμπορικά διαθέσιμες μπαταρίες SiMaxx της εταιρείας αποδίδουν έως και 450 Wh/kg και 1.150 Wh/L, με τρίτη – επικύρωση 500 Wh/kg και 1.300 Wh/L. Στα drones έχουν βάλει πομπούς μετάδοσης του σήματος βίντεο 2 Watt και έχουν δοκιμάσει πομπούς με ισχύ 5 Watt. Αναφέρομαι σε UAS κατηγορίας ένα και σε μικρά τετρακόπτερα drones.

https://interestingengineering.com/energy/silicon-battery-us-armys-wearable-tech

https://interestingengineering.com/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcms.interestingengineering.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2FArtwork-showing-human-skeletal-muscles-front-view-71.png&w=640&q=75

Ενώ έχουμε δει άλλες μπαταρίες 500 Wh/kg να ανακοινώνονται, και μερικές ακόμη και να ξεπερνούν το όριο των 700 Wh/kg σε εργαστηριακή ρύθμιση, οι κυψέλες SiMaxx παραμένουν οι κυψέλες υψηλότερης πυκνότητας που έχουμε δει και είναι έτοιμες για αποστολή. Για να γνωρίζετε τι μπαταρίες περιμένουμε σε 10 περίπου χρόνια που θα έχουν τριπλάσια ισχύ.

6 Μεταφορά drones από μεγαλύτερο για αύξηση της εμβέλειας, με παραμονή σε ασφαλή θέση και αναμετάδοση στοιχείων στην βάση. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα γιατί η ισχύς αναμετάδοσης των στοιχείων από το μεγάλο drone είναι πολλαπλάσια από την ισχύ του σταθμού βάσης. Όπως ανέφερα και πριν η ισχύς έχει φτάσει τα 5 Watt και η κοντινή απόσταση με το καμικάζι drones, εντείνει τα προβλήματα για να το παρεμβάλεις. Θέλεις όλο και μεγαλύτερη ισχύ του παρεμβολέα-Jammer.

 

Γιατί το παραδοσιακό ραντάρ δεν είναι αποτελεσματικό στην παρακολούθηση drones. Ο κάθε ένας βέβαια έχει την άποψή του. θα το διαβάσετε εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/02/drones.html

7 Tα μικρά ραντάρ και τα ψεύτικα δεδομένα που δίνουν, της απόστασης ανίχνευσης των μικρού μεγέθους καμικάζι drones! Έχει παρατηρηθεί το τραγικό φαινόμενο να δουν σε πολύ μικρές αποστάσεις τα μικρά καμικάζι drones και τα επόμενα σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να αντιδράσουν με ΑΑ πυροβόλα και να καταστραφούν. Η απόσταση ανίχνευσης μικρού μεγέθους drones που αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους αυτά τα ραντάρ, αφορά συγκεκριμένο drones.

Ραντάρ με εμβέλεια ανίχνευσης κάτω από δέκα χιλιόμετρα και από 10-15 χιλιόμετρα είναι τελείως ακατάλληλα για να ανιχνεύσουν τα μικρά καμικάζι drones. Στην παρακάτω μελέτη έχουμε ένα ραντάρ με 40 χιλιόμετρα εμβέλεια που βλέπει σελίδα 4 ένα μικρό uav με μέγιστη εμβέλεια τα 6 χιλιόμετρα απόσταση στην αρχική σελίδα.

https://www.researchgate.net/figure/HENSOLDT-radar-specifications_tbl2_357384855

Αν διαβάσουμε όμως τα χαρακτηριστικά του θα δούμε στην 5 σελίδα πως βλέπει ένα Micro UAV στα 1200 μέτρα απόσταση και ένα Mini UAV στα 2100 μέτρα απόσταση! Αυτές είναι οι πραγματικές εμβέλειες και όχι οι αρχικές.

Το Spexer-2000-3D-MkIII-Radar, είναι ένα από τα καλύτερα μικρά ραντάρ γιατί έχει πολλές δυνατότητες. Βλέπει στόχους με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα πτήσης και έως 2000 m/s και είναι ικανό να κατευθύνει οπλικά συστήματα πυροβόλα των 30 χιλιοστών και πυραύλους με λέιζερ για να τα καταρρίψουν.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούμε: έχουμε ένα ραντάρ μέγιστης εμβέλειας 40 χιλιομέτρων που μπορεί να δει μικρά drones με μέγιστη εμβέλεια τα 6 χιλιόμετρα με πιθανότητα κάτω από 1% και πραγματικής εμβέλειας στο 99% μόνο 1200 μέτρα. Αν το ραντάρ που θα επιλέξουμε έχει το 1/3 της εμβέλειας ας πούμε 15 χιλιόμετρα, η πραγματική εμβέλεια ανίχνευσης των μικρών drones θα είναι στα 500 μέτρα απόσταση. Αποστάσεις που δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις.

Στην μελέτη που έβαλα θα διαβάσετε όλες της μεθόδους ανίχνευσης των drones, με της πραγματικές τους εμβέλειες.

8 ανίχνευση drones μικρού μεγέθους. Η παρακάτω μελέτη αναφέρει πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Η πιο φτηνή μέθοδος είναι η ανίχνευση του RF σήματος εκπομπής του βίντεο που στέλνει το drone. Υπάρχει και ο συνδυασμός να δεις το βίντεο που στέλνει το εχθρικό drone και να ξέρεις την κατεύθυνση, αν δεν το στέλνει με κωδικοποίηση. Τα δυο συστήματα που ανέφερα, είναι απαραίτητα να υπάρχουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Κανονικά κάθε ομάδα στρατιωτών πρέπει να έχει έναν RF δέκτη με οθόνη και ένα κυνηγητικό λειόκανο με μεγάλη κάνη. Για το λειόκανο κυνηγητικό όπλο θα αναφερθούμε εκτενώς.

https://www.researchgate.net/figure/HENSOLDT-radar-specifications_tbl2_357384855

9 άλλες παράμετροι: το aliexpres ξαφνικά έριξε πολύ χαμηλά τις τιμές των Jammer και οι Γάλλοι και οι Ρώσοι εξοπλίζουν τον στρατό τους με λεύκανα κυνηγητικά όπλα με μεγάλη κάνη.

 

 

1200 ευρώ jammer για οχήματα με τρεις συχνότητες είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Η επόμενη έκδοση με jammer για οχήματα με τέσσερις συχνότητες ξεπούλησε με αρχική τιμή τα 2000 ευρώ και έφτασε τα 1500 ευρώ. Προσοχή οι τιμές δεν είναι χαμηλές αλλά κυριολεκτικά κάτω από το κόστος.
Εδώ θα σταθούμε και θα κάνω ειδική ανάλυση, πως αποφάσισαν οι Ρώσοι να διαθέσουν όλη την παραγωγή των SAIGA στον Στρατό.

Όλα αυτά είναι OF THE RECORD και δεν έχουν δημοσιευτεί πουθενά αλλού. Τα δημοσιεύω στο σαιτ, επειδή τα έχω μάθει από δυο πηγές διαφορετικές μεταξύ τους. Τα στοιχεία είναι υπέρ πολύτιμά και πρέπει να τα διαβάσουμε όλοι μας, γιατί αφορούν δοκιμές που έγιναν με δυο SAIGA και έναν ανιχνευτή του RF σήματος εκπομπής του drones.

Στον στρατό της Ρωσίας υπήρχε μια δυσκαμψία στους νεωτερισμούς, έγιναν πολλές αλλαγές, αλλά πολλά πράγματα αλλάζουν από καθαρή τύχη. Στις δικές μας ΕΔ η δυσκαμψία συνεχίζετε και οι ανώτατοι αξιωματικοί επιμένουν στης λάθος επιλογές τους. Οι νέοι αξιωματικοί έχουν μαχητικό πνεύμα, όρεξη για νεωτερισμούς, πτυχία και γνώσεις, διαβάζουν, ενημερώνονται και γράφουν δικά τους κείμενα και μελέτες…

Οι από πάνω δεν ακούν τους από κάτω και αυτό δεν έχει να κάνει με της ΕΔ αλλά και γενικά με της επιχειρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας στην Ελλάδα. Η καινοτομία, οι ιδέες, οι μελέτες και οι φτηνές λύσεις απορρίπτονται! Όλα τα ξέρουν και όλα τα γνωρίζουν και δεν θέλουν να μάθουν άλλα.

Το λάθος του Ρώσου Συνταγματάρχη.
Ένας Ρώσος Συνταγματάρχης από το επιτελείο επισκέφτηκε το μέτωπο, από λάθος έχασε τον δρόμο και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή! Στα χαρακώματα εκτός των υπολοίπων στρατιωτών, υπήρχαν δυο στρατιώτες που είχαν μαζί τους λειόκανα και ένας στρατιώτης που είχε αγοράσει RF ανιχνευτή σήματος της εκπομπής του drones, με οθόνη που δίνει την κατεύθυνση του. Ακούστηκε η φωνή drone δόθηκε αμέσως η πορεία του που ήταν καταπάνω τους. Ο συνταγματάρχης πάγωσε και κοιτούσε αμήχανα όσο συνέβαιναν

Οι δυο στρατιώτες με τα λειόκανα (δεν ξέρω αν είχαν καραμπίνες) στραφήκαν προς την πορεία και την κατεύθυνση που τους υπέδειξε και ήταν έτοιμοι για βολή, μόλις εντόπιζαν οπτικά τον στόχο. Έριξαν, τον πέτυχαν και το κατέστρεψαν.

Ο Ρώσος συνταγματάρχης μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε γύρισε αμέσως στο επιτελείο. Ανέφερε το γεγονός και δόθηκε άμεσα εντολή, να κάνουν δοκιμές για να δουν τα αποτελέσματα.

Αυτό το κομμάτι μας ενδιαφέρει τα αποτελέσματα των δοκιμών και όχι η είδηση.

Οι δοκιμές αφορούσαν τρεις στρατιώτες που οι δυο είχαν SAIGA καραμπίνες και ο ένας ανιχνευτή σήματος RF δέκτη που δείχνει την κατεύθυνση τον ανιχνευτές ανίχνευσης drone Bulat.

 

Οι δόκιμες έγιναν με τον στρατιώτη με τον ανιχνευτές ανίχνευσης drone Bulat να βρίσκετε ανάμεσα στους δυο στρατιώτες με της καραμπίνες SAIGA.

Η άριστη θέση για την καταστροφή του drone είναι όταν και οι δυο στρατιώτες με της SAIGA είναι σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Οι δοκιμές έδειξαν πως μια καλή και εφικτή απόσταση, μεταξύ των δυο στρατιωτών τα 25 μέτρα και ήταν εφικτό με συνεργασία μεταξύ τους να καταρρίψουν το drone.

Η μέγιστη απόσταση που δοκίμασαν ήταν τα 50 μέτρα που με πολύ δυσκολία, με πολλές βολές και πολλές προσπάθειες κατάφεραν να καταστρέψουν ένα drones. Αυτό δεν σημαίνει πως με δυο καραμπίνες μπορείς να καλύψεις μια περιοχή των 100 μέτρων.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι: πως η απόσταση των δυο στρατιωτών μεταξύ τους με δυο λειόκανα καραμπίνες, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 μέτρα. Η κάλυψη και η βολή υπό γωνία σε ένα drone, είναι εφικτή έως τα 12,5 μέτρα απόκλιση! Εδώ πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο για να το καταλάβουμε καλύτερα.

Ξέρουμε πως οι βολές μετωπικά σε έναν στόχο είναι οι καλύτερες. Εδώ βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση γιατί έχουμε έναν κινούμενο στόχο που δεν κατευθύνετε εναντίον μας! Πρέπει να τον καταρρίψουμε πριν φτάσει στα 30 μέτρα απόσταση, για να υπάρχει ασφάλεια από την έκρηξη της εκρηκτικής κεφαλής. Προσοχή εδώ να πέσει μετά την κατάρριψη του σε ασφαλή απόσταση για να μην υπάρξουν θύματα.

Όπως καταλάβατε αυτό αφορά στόχους με μικρή έως μεγάλη γωνία βολής δεξιά-αριστερά, συν το πρόβλημα του ύψους που πρέπει να ρίξουμε ψηλότερα για να το καταστρέψουμε και να υπολογίσουμε και την προπορία.

Με δυο λόγια τι πρέπει να μας μείνει στο μυαλό.

Δυο στρατιώτες που έχουν λειόκανα όπλα δηλαδή καραμπίνες, δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση σε μεγαλύτερη απόσταση από 25 μέτρα μεταξύ τους. Μπορούν να καλύψουν και οι δυο στρατιώτες μαζί μια απόσταση των 50 μέτρων από απειλή drones. Ο κάθε ένας στρατιώτης που θα έχει κυνηγητική καραμπίνα μαζί του μπορεί να καλύψει μια απόσταση των 25 μέτρων και να καταστρέψει ένα drone. Προσοχή η ακτίνα κάλυψης είναι τα 12,5 μέτρα και όποιος στρατιώτης βρεθεί, μετά τα 12,5 μέτρα από τον στρατιώτη που θα έχει κυνηγητική καραμπίνα κινδυνεύει.

Κάθε ομάδα των 6-8 στρατιωτών πρέπει να έχει μαζί της μια κυνηγητική καραμπίνα και αν γίνετε ανιχνευτή του RF σήματος που εκπέμπει το drone για να ξέρει την κατεύθυνση.

PHOTOS GIS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *