Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από χίλιοι συμμετέχοντες από 140 χώρες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Βιέννης του 2024, « Humanity at the Crossroads: Autonomous Weapons Systems and the Challenge of Regulation », που διοργανώθηκε από το Αυστριακό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Με την παγκόσμια προσοχή να στρέφεται προς την αυξανόμενη χρήση (και κατάχρηση) της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε στρατιωτικές τεχνολογίες, οι Charlie Linney και Xiaomin Tang του Saferworld ρίχνουν μια ματιά στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η διεθνής κοινότητα καθώς κινείται προς τη ρύθμιση.
Ενώ μπορεί να απέχουμε πολύ από το να δούμε «ρομπότ δολοφόνους» στο πεδίο της μάχης – θανατηφόρα και πλήρως αυτόνομα οπλικά συστήματα (AWS) με ικανότητα αναγνώρισης, επιλογής και στόχευσης ανθρώπων – υπάρχει αυξανόμενη αυτονομία στον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις επιχειρήσεις. Από τους ισχυρισμούς για drones εξοπλισμένα με συστήματα στόχευσης τεχνητής νοημοσύνης στην Ουκρανία έως την Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη που αναπτύσσει τα συστήματα AI «Lavendar» και «Gospel» για τον εντοπισμό στόχων στη Γάζα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκρουση είναι ήδη πραγματικότητα. Χωρίς διαδικασίες, κανόνες ή νομικά δεσμευτικούς κανόνες για τη ρύθμιση των νέων τεχνολογιών, δεν υπάρχει τίποτα που να περιορίζει την ανάπτυξη, τη διάδοση και τη χρήση πιο προηγμένων συστημάτων όπως το AWS. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιείται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης, είναι πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και πιο προηγμένα και δυνητικά πιο θανατηφόρα οπλικά συστήματα.
Ο Alexander Schallenberg, Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, άνοιξε τη διάσκεψη με μια κεντρική ομιλία στην οποία περιέγραψε τους αυξανόμενους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης ως «τη στιγμή του Oppenheimer αυτής της γενιάς». Η ιδέα ότι οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα είναι ισοδύναμοι με την ανάπτυξη και την επακόλουθη χρήση της ατομικής βόμβας στη δεκαετία του 1940 – η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεταξύ 129.000 και 226.000 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, και παραμένει η μόνη χρήση πυρηνικά όπλα σε ένοπλες συγκρούσεις – είναι μια έντονη υπενθύμιση των πιθανών κινδύνων τέτοιων συστημάτων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο AWS προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο – ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει πολυμερής κανονισμός για τον έλεγχο της χρήσης ή της μεταφοράς τους ή για την προστασία των αμάχων.
Πέρυσι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (UNGA) ενέκρινε το πρώτο ψήφισμα για τα θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων (A/RES/78/241) , με την πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ να συμφωνούν στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων που θέτουν αυτά τα όπλα στην ανθρωπότητα. Στη Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη , ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε προθεσμία το 2026 για τη ρύθμιση του πλήρους AWS, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των θανατηφόρων AWS. Τέτοιες δεσμεύσεις στο ανώτατο επίπεδο είναι ουσιαστικές, αλλά τώρα εναπόκειται στα κράτη και στους πληθυσμούς τους να αξιοποιήσουν τη δυναμική από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και να πιέσουν για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.
ΠΗΓΗ AUSTRIAN CONFERENCE