Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ ανακοίνωσε ότι η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, που είχε προγραμματιστεί αρχικά να ξεκινήσει νωρίτερα, αναβάλλεται πλέον για το 2026. Η δήλωση αυτή έγινε στο περιθώριο πρίν την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με άλλους ηγέτες της ΕΕ. Η καθυστέρηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αναβολές, καθώς αρχικά το Βέλγιο είχε δεσμευτεί να παραδώσει 30 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έως το 2028, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται ήδη από το 2024. Ωστόσο, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ιδίως η καθυστέρηση στην παράδοση των F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Βέλγιο, φαίνεται να έχουν επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Βέλγιο στη διαχείριση του δικού του αμυντικού εξοπλισμού, καθώς η χώρα περιμένει τα νέα μαχητικά F-35 για να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόλο της. Ο αρχηγός του βελγικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Φρεντερίκ Βανσίνα, είχε ήδη προϊδεάσει για πιθανές καθυστερήσεις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir τον Φεβρουάριο του 2025, αναφέροντας ότι η μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη άφιξη των F-35. Η νέα ανακοίνωση του ντε Βέβερ επιβεβαιώνει ότι οι δυσκολίες αυτές παραμένουν άλυτες.

Βελγικό F-35 στη βάση Luke στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των πιλότων.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η Ουκρανία βασίζεται στη στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων της για να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Το Βέλγιο, από την πλευρά του, έχει τονίσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία με άλλους τρόπους, όπως με την αποστολή ανταλλακτικών για τα F-16, μέχρι να καταστεί εφικτή η παράδοση των ίδιων των αεροσκαφών. Παράλληλα, η δήλωση του ντε Βέβερ υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας να διασφαλίσει ότι τα αεροσκάφη θα είναι πλήρως επιχειρησιακά όταν παραδοθούν, γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογεί την περαιτέρω καθυστέρηση.
Η αναβολή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παροχή συντονισμένης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς οι χώρες-μέλη καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ των εθνικών τους αναγκών και των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η σύνοδος στις Βρυξέλλες, όπου έγινε η ανακοίνωση, αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν την πορεία της στήριξης προς την Ουκρανία, με το ζήτημα των F-16 να παραμένει στο επίκεντρο.
PHOTO/US.AIRFORCE, BELGIUM AIRFORCE