Η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των αμυντικών επενδύσεων από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόσφατη πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής», η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες χωρίς να επηρεάζονται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η ρήτρα διαφυγής, που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν σε περιόδους κρίσης, επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπερβούν τα συνήθη όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετικές περιστάσεις. Η ενεργοποίησή της για τις αμυντικές δαπάνες θα δώσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αυξήσουν τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ενισχύοντας την ασφάλεια της ΕΕ σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.
Η Ελλάδα, ως χώρα με αυξημένες αμυντικές ανάγκες λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από αυτή την πρόταση. Συγκεκριμένα:
- Ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων – Χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, η Ελλάδα θα μπορεί να επενδύσει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, αναβαθμίζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών της.
- Στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας – Οι αυξημένες επενδύσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογικές καινοτομίες.
- Αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος – Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι σε απειλές, ενδυναμώνοντας τη στρατηγική της θέση στην περιοχή.
- Πιο ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα – Η ενδυνάμωση της ελληνικής άμυνας θα συμβάλει στην ευρύτερη αμυντική στρατηγική της ΕΕ, καθιστώντας την Ευρώπη πιο ανεξάρτητη στον τομέα της ασφάλειας.
Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας στα κράτη μέλη την ευελιξία να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες αμυντικές προκλήσεις χωρίς τον φόβο δημοσιονομικών κυρώσεων. Για την Ελλάδα, αποτελεί μια ευκαιρία να θωρακίσει περαιτέρω την άμυνά της, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία της μέσω των στρατηγικών επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία.
PHOTO/EDA