Αρχική » Blog » Δορυφορική Επιτήρηση και Ασφάλεια: Η Νέα Προσέγγιση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ

Δορυφορική Επιτήρηση και Ασφάλεια: Η Νέα Προσέγγιση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ

  • από

Η Lockheed Martin και η Northrop Grumman βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης νέων δορυφόρων για το πρόγραμμα Overhead Persistent Infrared (OPIR) της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ. Αυτοί οι δορυφόροι προορίζονται να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν προηγμένα υπερηχητικά όπλα. Η Διαστημική Δύναμη έχει ξεκινήσει μια μελέτη για να καθορίσει τις δυνατότητες που θα πρέπει να έχουν αυτοί οι δορυφόροι για να επιβιώσουν από πυρηνικές απειλές και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική επιτήρηση.

Ο συνταγματάρχης Ρομπ Ντέιβις, υπεύθυνος για την ανίχνευση διαστήματος στην υπηρεσία, ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Space Warfighting Analysis Center (SWAC) για να εξετάσουν την επόμενη γενιά δορυφόρων. Στόχος είναι η δημιουργία δορυφόρων που μπορούν να αντέξουν σε πυρηνικές επιθέσεις, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των δορυφορικών συστημάτων.

Η Διαστημική Δύναμη στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης πυραύλων, αντιμετωπίζοντας απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να ελιχθούν με ταχύτητες άνω των 5 Mach. Επιπλέον, και οι δύο χώρες αναπτύσσουν αντιδορυφορικά όπλα, απειλώντας την ασφάλεια των δορυφορικών επιχειρήσεων.

Η υπηρεσία προχωρά στην κατασκευή μεγάλου αριθμού μικρών δορυφόρων σε χαμηλότερες τροχιές, απομακρυνόμενη από τους μεγάλους, ακριβούς δορυφόρους που χρησιμοποιεί σήμερα. Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Διαστήματος (SDA) και η Διοίκηση Διαστημικών Συστημάτων (SSC) ηγούνται αυτής της προσπάθειας, με την SDA να σχεδιάζει την εκτόξευση εκατοντάδων δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά της Γης. Το SSC επικεντρώνεται στις μεσαίες τροχιές,  και  αναμένεται να εκτοξεύσει το πρώτο διαστημόπλοιό της το 2026.

Βραχυπρόθεσμα, η Διαστημική Δύναμη συνεργάζεται με τις Lockheed Martin και Northrop Grumman για την κατασκευή πέντε νέων δορυφόρων OPIR. Αυτοί οι δορυφόροι είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν σε ακτινοβολία, παρέχοντας ενισχυμένη προστασία έναντι πυρηνικών επιθέσεων και αντικαθιστώντας τα παλαιότερα συστήματα του Διαστημικού Συστήματος Υπέρυθρων.

Ο συνταγματάρχης Ντέιβις αναγνώρισε την ανάγκη για δορυφόρους που μπορούν να επιβιώσουν από πυρηνικές επιθέσεις, παράλληλα με τη βελτίωση της ικανότητας παρακολούθησης. Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στοχεύει να βρει βιώσιμες λύσεις πυρηνικής προστασίας που θα ενσωματωθούν στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της Διαστημικής Δύναμης.

Η Διαστημική Δύναμη σκοπεύει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα συστήματα με τη νέα αρχιτεκτονική μικρών δορυφόρων, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και ανθεκτικότητα. Ο Ντέιβις τόνισε ότι η ευέλικτη προσέγγιση στην ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την εκπλήρωση των εθνικών απαιτήσεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών αντιδορυφορικών όπλων. Η Ρωσία, από την άλλη, έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση δορυφορικών συστημάτων άλλων χωρών .

Η συνεργασία μεταξύ της Διαστημικής Δύναμης και των μεγάλων αμυντικών εταιρειών υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς καινοτομίας και προσαρμογής για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών. Η νέα στρατηγική της Διαστημικής Δύναμης είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και ανθεκτικού δορυφορικού συστήματος για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

ΠΗΓΗ breaking defense

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *