Η ελληνική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε μια φάση αναγέννησης, με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) να πρωτοστατεί σε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και τεχνολογικές καινοτομίες.
Η ΕΑΒ συμμετέχει ενεργά σε διάφορα διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα, που ενισχύουν την τεχνογνωσία της και τη θέση της στον τομέα της αεροδιαστημικής. Ένα από τα πιο καινοτόμα έργα είναι η κατασκευή ενός “καθαρού χώρου” (clean room) για την κατασκευή και τον έλεγχο μικροδορυφόρων κάτω των 500 κιλών. Ο χώρος αυτός, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας μέσω της ESA, θα είναι εξοπλισμένος με σύγχρονες τεχνολογίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “E-CUAS”, η ΕΑΒ ανέπτυξε τεχνολογία μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος για την εξουδετέρωση μικρών UAV, ακόμη και όταν αυτά πετούν σε σμήνη. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει χαμηλό κόστος εξουδετέρωσης ανά UAV και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς δεν απαιτεί τη γνώση των συχνοτήτων λειτουργίας των εχθρικών UAV.
Η ΕΑΒ συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα “FASETT”, το οποίο αφορά τη μελέτη του νέου μεταγωγικού αεροσκάφους που σχεδιάζεται υπό την ηγεσία της Airbus. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη σχεδίαση βασικών στοιχείων της δομής και συμβάλλει στην ανάπτυξη του υπολογιστή πτήσης και αποστολών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του “FASETT2”, η ΕΑΒ επεκτείνει τη συμμετοχή της, εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση υλικών και τεχνολογιών για την ανάπτυξη αεροσκαφών επόμενης γενιάς.
Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα είναι το “iFurther”, όπου η ΕΑΒ ηγείται της ανάπτυξης τεχνολογιών εναέριας και θαλάσσιας παθητικής επιτήρησης πολύ μεγάλων αποστάσεων. Το έργο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος που συνδέει παθητικά ραντάρ υψηλών συχνοτήτων σε ένα ομοιογενές δίκτυο, ενισχύοντας την κυριαρχία και την ασφάλεια της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), το πρόγραμμα “AKTUS” αφορά την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεγάλων αποστάσεων (MALE RPAS). Η ΕΑΒ έχει αναλάβει τη λεπτομερή σχεδίαση, την κατασκευή της δομής και την τελική συναρμολόγηση τεσσάρων αεροσκαφών, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις σύνθετων υλικών που διαθέτει.
Η εταιρεία επίσης συμμετέχει σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπως το “Smallsat DTN”, όπου ανέπτυξε δικό της λογισμικό τηλεπικοινωνιών με δορυφόρους. Το λογισμικό αυτό εφαρμόζεται ήδη από την ESA και από την ίδια την ΕΑΒ σε άλλα προϊόντα και διατάξεις.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “ENGRT”, η ΕΑΒ εστιάζει στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού στρατιωτικού ελικοπτέρου νέας γενιάς σε συνεργασία με την Airbus, ενώ στο “SATOC” συμμετέχει στην ανάπτυξη στρατηγικού μεταγωγικού αεροσκάφους πολύ μεγάλων φορτίων.
Η συμμετοχή της ΕΑΒ σε αυτά τα προγράμματα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ισχυρό παράγοντα στην παγκόσμια αεροδιαστημική σκηνή. Με την υποστήριξη διεθνών συνεργασιών και προηγμένων τεχνολογιών, κάτι νέο και ελπιδοφόρο γεννιέται στον χώρο της ελληνικής άμυνας.
PHOTOS /HAI