Η Τουρκία έχει εντείνει την παρουσία της στη Συρία, αναπτύσσοντας τον Τουρκικό Στρατό για να υποστηρίξει το τζιχαντιστικό καθεστώς του Ahmed al-Sharaa (γνωστού και ως Abu Mohammad al-Jolani), ηγέτη της Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Σύμφωνα με πρόσφατες εξελίξεις, τουρκικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις δυνάμεις της HTS στο βόρειο τμήμα της χώρας, αναλαμβάνοντας σταδιακά τον έλεγχο από τους τρομοκράτες που κυριαρχούσαν στην περιοχή μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024. Ωστόσο, η τουρκική στρατηγική φαίνεται να μην περιορίζεται μόνο στον βορρά: πληροφορίες δείχνουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να προωθηθεί προς τα νότια, με πιθανό στόχο μια αναμέτρηση με το Ισραήλ .
Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κατηγορήσει τους Κούρδους και το Ισραήλ ότι υποκινούν την εξέγερση των Αλαουιτών στις περιοχές Tartus και Latakia, όπου ο Miqdad Fateh ηγείται μιας ένοπλης αντίστασης κατά του καθεστώτος της HTS. Αυτές οι κατηγορίες, που δεν υποστηρίζονται από ανεξάρτητες πηγές, φαίνεται να αποτελούν πρόσχημα για την κλιμάκωση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας. Σύμφωνα με αναφορές από το Reuters και το Syrian Observatory for Human Rights, η εξέγερση των Αλαουιτών ξεκίνησε ως αντίδραση στην καταστολή και την περιθωριοποίηση της κοινότητας από την HTS, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για εξωτερική υποκίνηση από Κούρδους ή Ισραήλ.
Η Τουρκία, ωστόσο, αξιοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων, κατηγορώντας ψευδώς τις δύο πλευρές ότι απειλούν τη σταθερότητα του καθεστώτος Jolani. Αναρτήσεις στο X υποδεικνύουν ότι η Άγκυρα βλέπει την εξέγερση ως ευκαιρία για να επεκτείνει την επιρροή της, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με το Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα σύνορά του.
Η τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στη Συρία δεν είναι καινούργια. Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επεμβάσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων (κυρίως της YPG και των SDF) στο βόρειο τμήμα της χώρας, θεωρώντας αυτές ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια λόγω της σύνδεσής τους με το PKK. Ωστόσο, η τρέχουσα φάση φαίνεται να έχει ευρύτερους στόχους. Με την HTS να εδραιώνεται στην εξουσία, η Τουρκία φιλοδοξεί να διατηρήσει τον Jolani ως σύμμαχο, αντικαθιστώντας τις δυνάμεις του με τουρκικά στρατεύματα για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο.
Παράλληλα, η νότια προώθηση που σχεδιάζεται εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ. Το Ισραήλ, το οποίο έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στα Υψίπεδα του Γκολάν μετά την πτώση του Άσαντ, θεωρεί την HTS απειλή λόγω των ιστορικών δεσμών της με την Αλ Κάιντα. Η τουρκική υποστήριξη προς την HTS, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες κατά του Ισραήλ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ιδιαίτερα αν η Τουρκία επιχειρήσει να προσεγγίσει τα σύνορα με το Γκολάν.
Η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη. Οι ΗΠΑ, αν και διατηρούν δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία μαζί με τους Κούρδους του SDF, δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για την τουρκική επέμβαση. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ η Ρωσία, που διατηρεί τη βάση Khmeimim κοντά στη Latakia, δεν έχει ακόμα αντιδράσει δυναμικά στην τουρκική προέλαση. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της HTS, δείχνοντας ότι δεν θα ανεχθεί απειλές κοντά στα σύνορά του.