2. Ανάπτυξη Μεταφερόμενου και Δυναμικά (ad hoc) Αναπτυσσόμενου Συστήματος Θαλάσσιας/Εναέριας Επιτήρησης (Πρόσκληση 01/2025)
Προδιαγραφές και Στόχοι (Άρθρο 2.2 – Στόχος του έργου):
2.2.1 Πλοία.
2.2.2 Υποβρύχια σε ανάδυση-περισκοπικό.
2.2.3 USVs.
2.2.4 Πλοία σε κίνδυνο κατά τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.
2.2.5 Χαμηλά ιπτάμενοι στόχοι, όπως Ε/Π και UAVs.
Απαιτήσεις (Άρθρο 2.3 – Ειδικοί στόχοι του έργου):
2.3.1 Να παρέχει αξιόπιστη και αδιάλειπτη επιτήρηση, ήτοι συλλογή πληροφοριών, εντοπισμό, παρακολούθηση και αναγνώριση στόχων, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών σε αποστάσεις έως τον ορίζοντα, με ενδεικτικό ύψος τοποθέτησης του συστήματος έως τετρακόσια (400) μέτρα. Ειδικά για τα UAVs, αναμένεται ανίχνευση των UAV Κατηγορίας I που ίπτανται σε ύψη έως τουλάχιστον 1,5 χλμ.
2.3.2 Να έχει τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις/βάρος, προκειμένου να μεταφέρεται με οδικά ή θαλάσσια μέσα και να αναπτύσσεται επί παντός εδάφους και μορφολογικών δυσχερειών, χωρίς να απαιτεί σύνδεση σε δίκτυο παροχής ισχύος, σε ενσύρματο δίκτυο επικοινωνίας ή άλλο πρόσθετο εξοπλισμό.
2.3.3 Να λειτουργεί είτε απομακρυσμένα με πλήρη τηλεχειρισμό, είτε τοπικά με στελέχωση από ένα χειριστή.
2.3.4 Να συνεργάζεται με τους σταθερούς εγκατεστημένους σταθμούς επιτήρησης, αλλά να δύναται να λειτουργεί και αυτόνομα.
2.3.5 Να παρέχει δυνατότητα γραφικής απεικόνισης των στόχων και των στοιχείων αυτών (πχ. ταυτότητα στόχου, απόσταση, ταχύτητα, πορεία, εικόνα EO/IR) επί χάρτου, όπως αυτά θα εξάγονται μέσω συγκερασμού δεδομένων (data fusion), από το σύνολο των διαθέσιμων αισθητήρων με τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.
2.3.6 Να δύναται να υποστηρίξει παρακολούθηση/απόκτηση (tracking) του κινούμενου στόχου, με διαβίβαση των στοιχείων του στην μονάδα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο για άμεση εκμετάλλευση.
2.3.7 Να παρουσιάζει ενεργειακή αυτονομία, όπως ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για απομακρυσμένα σημεία επιτήρησης, και ανθεκτικότητα σε κλιματικές συνθήκες.
2.3.8 Να είναι δυνατή η ασύρματη διασύνδεση πολλαπλών απομακρυσμένων ad hoc συστημάτων υπό μία κεντρική μονάδα διοίκησης και ελέγχου (C3).
2.4 Αντικείμενο του έργου (Scope)
2.4.1 Αυτό το έργο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός καινοτόμου μεταφερόμενου σταθμού επιτήρησης. Το σύστημα θα πρέπει να αποτελείται από μία βάση έδρασης / υπερύψωσης, επί της οποίας θα τοποθετηθούν οι κατάλληλοι αισθητήρες. Κατ’ ελάχιστον, θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κάτωθι αισθητήρες:
2.4.1.1 Κατάλληλους ηλεκτρο-οπτικούς στο οπτικό φάσμα και στα φάσματα medium wave IR και short wave IR, για εντοπισμό στόχων έως απόστασης ορίζοντα. Επιπλέον θα πρέπει να φέρουν ενσωματωμένη συσκευή Laser Range Finder (LRF).
2.4.1.2 Κατάλληλο RADAR, για εντοπισμό στόχων επιφανείας, χαμηλά εναέριων στόχων (UAVs) και περισκόπια υποβρυχίων, ήτοι χαμηλού RCS.
2.4.1.3 Κατάλληλο Drone Detection RADAR με ενσωματωμένη τεχνολογία micro-Doppler processing.
2.4.1.4 Αυτόματο σύστημα αναγνώρισης AIS (Automatic Identification System) και ADS-B (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast).
2.4.1.5 Γεωδαιτικό δέκτη GNSS (Global Navigation Satellite System) με ανθεκτικότητα λειτουργίας σε περιβάλλον παρεμβολών.
2.4.2 Οι ως άνω αισθητήρες θα πρέπει να διασυνδέονται σε μία τοπική μονάδα επεξεργασίας/συγκερασμού του συνόλου των δεδομένων, προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να εξάγονται δεδομένα συλλογής πληροφοριών, εντοπισμού, παρακολούθησης, αναγνώρισης και ταυτοποίησης στόχων αυτόματα, με την ελάχιστη παρέμβαση χειριστή.
2.4.3 Το σύστημα θα πρέπει να είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο από μονάδα ξηράς και προς τούτο θα πρέπει να διαθέτει redundant, ασφαλές, ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων για τον έλεγχο και την ανταλλαγή δεδομένων. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει πλήρη αυτονομία ως προς την ηλεκτρική του τροφοδότηση, ήτοι να περιλαμβάνει κατάλληλη κύρια και εφεδρική πηγή παροχής ισχύος .
6
2.4.4 Η σημαντικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη του έργου είναι ο όγκος και το βάρος αυτού. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, οι διαστάσεις/βάρος αυτού θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι είναι οι ελάχιστες δυνατές, προκειμένου να καλύπτει τις προαναφερθείσες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Εκτιμώμενες Δράσεις (Άρθρο 2.5 – Types of Activities):
2.5.1 Εκπόνηση μελετών, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά όσον αφορά τους αισθητήρες και τεχνολογίες ανίχνευσης / συγκερασμό δεδομένων (Data Fusion), την ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, την αυτόματη αναγνώριση στόχων με τεχνολογία ΤΝ και γενικότερα την εφικτότητα του έργου.
2.5.2 Σχεδιασμός του συστήματος.
2.5.3 Ανάπτυξη πρωτοτύπου.
2.5.4 Δοκιμή πρωτοτύπου σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
2.5.5 Δοκιμή πρωτοτύπου σε επιχειρησιακό περιβάλλον.
2.5.6 Εκπόνηση των απαραίτητων προσομοιώσεων/ψηφιακών διδύμων.
Το ΕΛΚΑΚ ζητά ένα ελαφρύ, μεταφερόμενο σύστημα που να αναπτύσσεται γρήγορα για την επιτήρηση διαφόρων στόχων, όπως πλοία, υποβρύχια, μη επανδρωμένα σκάφη, πλοία σε κίνδυνο και χαμηλά ιπτάμενα αντικείμενα. Πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα ή με τηλεχειρισμό, να ανιχνεύει στόχους μέχρι τον ορίζοντα και UAVs σε ύψος 1,5 χλμ., να δείχνει τα δεδομένα σε χάρτη και να συνεργάζεται με άλλα συστήματα, με δράσεις που περιλαμβάνουν μελέτες, σχεδιασμό και δοκιμές.