Η στρατιωτική ενδυμασία, τα άρβυλα, τα κράνη και τα εξαρτήματα προστασίας αποτελούν ζωτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του στρατιώτη σε κάθε επιχείρηση. Ο εκσυγχρονισμός αυτών των στοιχείων είναι κρίσιμος για την αναβάθμιση της στρατιωτικής δύναμης και για την καλύτερη υποστήριξη των στρατευμάτων στον σύγχρονο πόλεμο. Αν και ο ελληνικός στρατός έχει κάνει σημαντικά βήματα με την εισαγωγή νέων υλικών και εξαρτημάτων, τα υλικά παραμένουν σε κάποια σημεία ξεπερασμένα, συγκριτικά με τους στρατούς άλλων νατοϊκών χωρών.
Παρούσα Κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό
Οι στολές παραλλαγής του ελληνικού στρατού κατασκευάζονται στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (Σ.Ε.) . Περιλαμβάνουν σύγχρονα υλικά που εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα και άνεση, ενώ διατηρείται το κλασικό σχέδιο παραλλαγής. Σταδιακά, νέες στολές με αντιπυρικά υλικά και δυνατότητα απομείωσης υπέρυθρου ίχνους (anti-IR) διανέμονται, ξεκινώντας από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Τα στρατιωτικά άρβυλα παράγονται επίσης στο 700 Σ.Ε. και διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Τύπου 1 : Μαύρα άρβυλα, κατάλληλα για γενική χρήση και ασκήσεις. Τύπου 2 : Πράσινα άρβυλα, σχεδιασμένα για επιχειρήσεις σε φυσικό περιβάλλον, με έμφαση στη δασώδη περιοχή. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, το προσωπικό αναφέρει συχνά ζητήματα εργονομίας και ανθεκτικότητας, με την αναβάθμιση των αρβυλών να αποτελεί μέρος μελλοντικών σχεδιάσεων. Η εξάρτηση μάχης Μ71 περιλαμβάνει παλαιότερα υλικά που έχουν περιορισμένη εργονομία και αντοχή, σε αντίθεση με τα σύγχρονα γιλέκα μάχης (plate carrier) που έχουν υιοθετήσει όλοι οι σύγχρονοι στρατοί.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υλικών του μαχητή, ξεκίνησε να εισάγει νέες στολές παραλλαγής για τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των υλικών και την καλύτερη προστασία του προσωπικού. Η νέα στολή διαθέτει αντιπυρικά υφάσματα και δυνατότητες απομείωσης υπέρυθρων ιχνών (anti-IR), προσφέροντας υψηλότερο επίπεδο θερμομόνωσης, αδιαβροχοποίησης και ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την εργονομία και την άνεση του στρατιώτη.

Στο θέμα του κράνους ο Ελληνικός στρατός σε μεγάλο μέρος του και ειδικά η εφεδρεία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολεμική σύρραξη έχει μείνει με το περίφημο Μ1.Η άμεση εισαγωγή νέων κρανών τύπου Kevlar είναι κρίσιμης σημασίας.
Δεν νοείται στρατός στο έτος 2024 να μην διαθέτει κράνη Kevlar για το σύνολο του προσωπικού του.
Σύγκριση με Νατοϊκούς Στρατούς: ΗΠΑ και Ολλανδία

Αμερικανικός Στρατός : Οι ΗΠΑ είναι από τους πρωτοπόρους στον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών υλικών και εξαρτημάτων. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το “Advanced Combat Helmet” (ACH), ένα κράνος που παρέχει μεγαλύτερη προστασία και είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το παλαιό M1. Η εξάρτηση μάχης είναι η “Improved Outer Tactical Vest” (IOTV), η οποία παρέχει πλήρη προστασία με θωράκιση σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, και είναι ελαφρύτερη και πιο άνετη σε σχέση με παλαιότερα συστήματα.Εξέλιξη αυτού είναι το το Modular Scalable Vest (MSV) που είναι ένα εξαιρετικά εξελιγμένο και ελαφρύ γιλέκο ανθεκτικό στις σφαίρες, που παρουσιάστηκε το 2018 ως αναβάθμιση του Improved Outer Tactical Vest (IOTV). Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του MSV είναι το μειωμένο βάρος, το οποίο είναι περίπου 5 κιλά ελαφρύτερο από το IOTV, καθιστώντας το πιο άνετο για τον στρατιώτη σε μακροχρόνιες επιχειρήσεις ή σε περιβάλλοντα όπου η ευκινησία και η άνεση είναι κρίσιμες.
Το MSV είναι επίσης επεκτάσιμο και σχεδιασμένο να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε αποστολής. Οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν το γιλέκο με διάφορους τρόπους, προσθέτοντας ή αφαιρώντας εξαρτήματα για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των αποστολών , όπως θωρακισμένα πλαίσια, ζώνες για εξοπλισμό ή επιπλέον προστασία.
Επιπλέον, τα άρβυλα των ΗΠΑ είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τη μέγιστη άνεση και ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας τις σκληρές απαιτήσεις των αποστολών. Εκτός από τις βασικές εκδόσεις για εύκρατες συνθήκες, διατίθενται και άλλες ειδικές παραλλαγές, όπως οι Mountain Combat Boots και οι Hot Weather Boots , οι οποίες είναι σχεδιασμένες για διαφορετικά κλίματα .
Η τυποποιημένη στολή του Αμερικανικού Στρατού είναι η Operational Camouflage Pattern (OCP), η οποία αναδείχθηκε ως πιο αποτελεσματική και ευέλικτη επιλογή από το ψηφιακό καμουφλάζ Universal Camouflage Pattern (UCP), το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά απο στρατιώτες σε περιοχές όπως το Ιράκ. Η μετάβαση στη στολή OCP πραγματοποιήθηκε λόγω των θετικών ανατροφοδοτήσεων από τους στρατιώτες που είχαν χρησιμοποιήσει το σχέδιο αυτό ήδη από το 2006 στις Ειδικές Δυνάμεις, κυρίως στο Αφγανιστάν.
Η στολή OCP είναι κατασκευασμένη από μείγμα βαμβακιού και νάιλον 50/50, ενισχυμένο με ύφασμα ripstop , το οποίο προσφέρει ανθεκτικότητα και άνεση. Η αναβαθμισμένη Army Combat Uniform (ACU) περιλαμβάνει διάφορες βελτιώσεις:
- Αναβαθμισμένο σακάκι ACU : Διαθέτει Κουμπιά και φερμουάρ για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση και δύο λοξές τσέπες στο στήθος.
- Μανίκια με τσέπες φορτίου : Περιλαμβάνουν πάνελ Velcro για την τοποθέτηση αναγνωριστικών στοιχείων και υπέρυθρων ετικετών.
- Αναβαθμισμένο παντελόνι : Περιλαμβάνει ενισχυμένους χώρους για τα γόνατα και τα καθίσματα, με δυνατότητα προσθήκης άκαμπτων μαξιλαριών για προστασία σε σκληρές επιφάνειες.
Αυτές οι βελτιώσεις έγιναν για να προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, ευκινησία και προστασία στους στρατιώτες, ειδικά όταν φορούν θωρακισμένα γιλέκα ή άλλα προστατευτικά εξαρτήματα. Η στολή αυτή είναι για ποικιλία επιχειρησιακών συνθηκών και το στυλ της παραλλαγής ενσωματώνει καλύτερα τα φυσικά περιβάλλοντα, προσφέροντας βελτιωμένη κάλυψη από την ορατότητα.

Ολλανδικός Στρατός : Ο στρατός της Ολλανδίας έχει το “Airmobile Combat Helmet” (ACH), το οποίο είναι πιο ελαφρύ και άνετο, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας. Η ένδυση μάχης του ολλανδικού στρατού είναι σχεδιασμένη με εφαρμογή της παραλλαγής “Multicam”, η οποία προσφέρει βελτιωμένη προστασία και ελαφρότητα, με τη δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικές αποστολές. Η εξάρτηση περιλαμβάνει επίσης το “Plate Carrier”, το οποίο παρέχει ενισχυμένη προστασία και εργονομία, ενώ τα άρβυλα είναι κατασκευασμένα για να προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση κατά τις μακριές πεζοπορίες.
Η Ολλανδία ανέθεσε την προμήθεια νέων στρατιωτικών στολών για τις ένοπλες δυνάμεις της στην εταιρεία Hexonia του NFM Group. Αυτές οι στολές, που αναμένονται να παρουσιάσουν την άνοιξη του 2026, θα αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό και θα προσφέρουν μια άνετη κίνηση και άνεση για τους στρατιώτες. Η στολή είναι σχεδιασμένη με πολλαπλά στρώματα υφάσματος ανθεκτικού στη φθορά και εύκολο στο καθάρισμα, ενώ διαθέτει ελαστικά και ιμάντες για να ταιριάζει σε διάφορα σχήματα και μεγέθη προσωπικού.
Η Ολλανδία έχει ξεκινήσει την αναβάθμιση όλου του στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως μπότες και κράνη. Οι μπότες προσφέρουν παραλλαγές ανάλογα με τη χρήση και τα κράνη υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα για διάφορες στρατιωτικές μονάδες.
Μέλλον για τον Ελληνικό Στρατό
Ο ελληνικός στρατός φαίνεται να βρίσκεται σε ένα στάδιο σταδιακής αναβάθμισης, με στόχο την εισαγωγή νέων στολών και εξαρτημάτων σε όλο το φάσμα των ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, το επόμενο βήμα θα είναι η καθολική διάθεση των νέων στολών στους υπόλοιπους κλάδους (Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία), καθώς και η αναβάθμιση των εξαρτημάτων, όπως κράνη, άρβυλα και άλλα προστατευτικά συστήματα.
Οι μελλοντικές στολές θα περιλαμβάνουν περαιτέρω βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα, την άνεση και την προστασία, με την εφαρμογή τεχνολογιών που μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνουν την αντοχή και μειώνουν το υπέρυθρο ίχνος, παρέχοντας έτσι στο στρατιώτη καλύτερη προστασία στον σύγχρονο πόλεμο. Ο στόχος είναι να προσφερθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας που να ανταγωνίζεται τα πρότυπα των νατοϊκών στρατών.
