Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε στην Αθήνα τους ομολόγους του από την Κύπρο, Κωνσταντίνο Κόμπο, και το Ισραήλ, Gideon Sa’ar, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών. Η συνάντηση αυτή αποτυπώνει τη δέσμευση των τριών χωρών να συνεργαστούν για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλοξενία των δύο υπουργών, τονίζοντας ότι η παρουσία τους υπογραμμίζει την κοινή τους βούληση για περιφερειακή συνεργασία.
Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία συγκλόνισε την περιοχή και τον κόσμο. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την επίθεση, ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε την ανάγκη για συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η εκεχειρία στη Γάζα, θεωρούνται θετικές και ανοίγουν τον δρόμο για την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας, με στόχο τη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το δικαίωμα του Ισραήλ σε ειρήνη και ασφάλεια.
Σχετικά με τη Συρία, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ανησυχία του για τις βιαιότητες κατά αμάχων, ιδιαίτερα Χριστιανών και Αλαουιτών, και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ η άρση των κυρώσεων στη Συρία να γίνει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Οι τρεις χώρες, σχηματίζοντας ένα στρατηγικό τρίγωνο, προωθούν τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο και η κυβερνοασφάλεια.
Ο Gideon Sa’ar, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της ανανέωσης του τριμερούς φόρουμ: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι ζωτικής σημασίας να δυναμώσουμε τη συνεργασία μας. Ευχαριστώ τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Κωνσταντίνο Κόμπο. Συμφωνήσαμε σε μηνιαίες υπουργικές διαβουλεύσεις, οικονομική συνεργασία, έργα υποδομών και μια επικείμενη σύνοδο ηγετών. Μαζί, θα φέρουμε ασφάλεια και ευημερία». Οι τρεις χώρες, ένα γεωπολιτικό τρίγωνο-ασπίδα, προσβλέπουν στην συνδεσιμότητα .
Σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ήταν το Κυπριακό, με την Ελλάδα να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Κύπρου για δίκαιη λύση, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 17-18 Μαρτίου, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε αισιοδοξία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector» θα προχωρήσει, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, καθώς αποτελεί προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Σε ερωτήσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Υπουργός επαίνεσε πρωτοβουλίες όπως ο θαλάσσιος διάδρομος «Αμάλθεια» της Κύπρου και η συνδρομή του Ισραήλ, ενώ ανέφερε την πρωτοβουλία της Ελλάδας να περιθάλψει τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκοντας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.