Συγκλονιστικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αποτυπώνουν τη στιγμή που ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ Kh-101 καταρρίπτεται από ένα σύστημα αεράμυνας IRIS-T, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ουκρανία από τη Γερμανία. Το περιστατικό, που φέρεται να συνέβη κάπου στο κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας, καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των προηγμένων αμυντικών συστημάτων που παρέχονται από δυτικές χώρες στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Ο Kh-101 είναι ένας σύγχρονος, υποηχητικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύεται από αέρος, αναπτυγμένος από τη Ρωσία για να πλήττει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, με εμβέλεια που φτάνει τα 2.500-2.800 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιεί τεχνολογία stealth, πετώντας σε χαμηλό ύψος (30-70 μέτρα) για να αποφεύγει τα ραντάρ, και διαθέτει ακρίβεια 6-10 μέτρων χάρη στο συνδυασμό αδρανειακής πλοήγησης, GLONASS και τερματικής καθοδήγησης με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, οι πύραυλοι Kh-101 έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για επιθέσεις σε υποδομές και στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων εγκαταστάσεων.
Από την άλλη πλευρά, το IRIS-T SLM (Surface-Launched Medium-Range) είναι ένα γερμανικό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς, ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους κρουζ, drones και άλλα εναέρια μέσα σε απόσταση έως 40 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία έχει λάβει τρία τέτοια συστήματα από τη Γερμανία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, με σχέδια για την παράδοση τεσσάρων ακόμη από το 2025, στο πλαίσιο ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το IRIS-T έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, με προηγμένους αισθητήρες και δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης και καταστροφής πολλαπλών στόχων.
Οι Τούρκοι παράλληλα έχουν αναπτύξει τους πυραύλους της οικογένειας Hisar, οι οποίοι φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τεχνολογίες και τεχνογνωσία που προέρχονται από τη Γερμανία.
Η σειρά πυραύλων Hisar, η οποία περιλαμβάνει τα μοντέλα Hisar-A (βραχύ βεληνεκές) και Hisar-O (μεσαίου βεληνεκούς), αναπτύχθηκε από τις τουρκικές εταιρείες Roketsan και Aselsan από το 2007, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας αεράμυνας της Τουρκίας.
Το IRIS-T, ένας πύραυλος αέρος-αέρος που προσαρμόστηκε και σε χερσαίες εκδόσεις (IRIS-T SLM), μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με το Hisar, όπως η χρήση υπέρυθρης καθοδήγησης (infrared homing) στις βασικές εκδόσεις του Hisar-A και Hisar-O.
PHOTO/DIEHL DEFENSE