svg

Η κούρσα των Μαχητικών 6ης Γενιάς: Κίνα και Ρωσία αμφισβητούν την υπεροχή του F-47 της Boeing.

Η πρόσφατη προβολή του F-47 από την Boeing, που παρουσιάστηκε ως το μέλλον της αμερικανικής αεροπορίας, έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία δεν μένουν πίσω, αναπτύσσοντας τα δικά τους μαχητικά 6ης γενιάς, αποδεικνύοντας ότι ο ουρανός δεν ανήκει αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Το J-36 της Κίνας και το μυστηριώδες πρόγραμμα της Ρωσίας δείχνουν ότι η παγκόσμια αεροπορική τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αμφισβητώντας την υπεροχή του F-47.
Η Κίνα έχει μπει δυναμικά στην κούρσα με το Chengdu J-36, ένα μαχητικό που θεωρείται από πολλούς ως πρωτοπόρο της 6ης γενιάς. Όπως αναφέραμε και στο άρθρο του centauros.gr, στις 18 Μαρτίου 2025 η Chengdu Aircraft Corporation (CAC) πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του πρωτοτύπου J-36 πάνω από την Τσενγκντού, στην επαρχία Σιτσουάν. Η πρώτη πτήση είχε γίνει στις 26 Δεκεμβρίου 2024, με συνοδεία ενός J-20S, ενώ αυτή τη φορά το J-36 πέταξε μόνο του, με ανασυρμένους τροχούς προσγείωσης – μια ένδειξη προόδου στις δοκιμές του.
Σύμφωνα με το άρθρο μας , το J-36 είναι ένα trijet χωρίς ουρά, με πτερύγια διαμαντιού-δέλτα, εξοπλισμένο με τρεις κινητήρες WS-10C turbofan, όπως φάνηκε από τους μετακαυστήρες σε φωτογραφία της απογείωσης. Υπάρχουν εικασίες ότι οι WS-15, πιο προηγμένοι κινητήρες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αργότερα για καλύτερη απόδοση και stealth χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2018, στοχεύει σε ένα μαχητικό με stealth τεχνολογία, υψηλή ταχύτητα και δικτύωση με drones, όπως είχε δηλώσει ο Δρ. Wang Haifeng το 2019, προβλέποντας ολοκλήρωση έως το 2035 – χρονοδιάγραμμα που η πρόοδος του 2024-2025 δείχνει να ξεπερνά.
Η Ρωσία, με την εμπειρία της από το Su-57, προχωρά επίσης στην ανάπτυξη ενός μαχητικού 6ης γενιάς υπό την αιγίδα της Sukhoi. Αν και οι λεπτομέρειες είναι περιορισμένες λόγω μυστικότητας, το πρόγραμμα φημολογείται ότι περιλαμβάνει ένα υβριδικό ή πλήρως μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με έμφαση σε stealth, υπερηχητική ταχύτητα και τεχνητή νοημοσύνη. Το 2018, ο Βίκτορ Μποντάρεφ είχε αναφέρει σχέδια για παρουσίαση στις αρχές της δεκαετίας του 2020 και μάλιστα δύο εκδόσεων μιας επανδρωμένης και μιας  μη επανδρωμένης , αλλά οι καθυστερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχουν σταματήσει την πρόοδο. Το αεροσκάφος αυτό στοχεύει να ανταγωνιστεί το F-47, προσφέροντας ευελιξία και χαμηλότερο κόστος.
Τα μαχητικά 6ης γενιάς, όπως το F-47, το J-36 και το ρωσικό πρόγραμμα, φέρνουν καινοτομίες όπως συνεργασία με drones, τεχνητή νοημοσύνη και λειτουργία σε σμήνη. Η Κίνα φαίνεται να προηγείται χρονικά, ενώ η Ρωσία δίνει έμφαση στην αυτοματοποίηση. Το F-47, αν και εντυπωσιακό, αντιμετωπίζει έναν ανελέητο ανταγωνισμό που μπορεί να το ξεπεράσει σε ταχύτητα ανάπτυξης και κόστος.
Το J-36, με τις πτήσεις του 2024-2025, και το ρωσικό πρόγραμμα δείχνουν ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν αφήνουν το F-47 να μονοπωλήσει το μέλλον. Όπως τονίσαμε και στο centauros.gr, η Κίνα κινείται ταχύτατα προς ένα μαχητικό που συνδυάζει stealth και δικτύωση, ενώ η Ρωσία ακολουθεί με τη δική της στρατηγική. Ο ανταγωνισμός αυτός υπόσχεται να αναδιαμορφώσει την εναέρια μάχη, με το F-47 να μην είναι πια ο μοναδικός πρωταγωνιστής.
PHOTO/RUSSIA MEDIA

Leave a reply

Join Us
  • Facebook
  • X Network
  • Pinterest
  • Youtube
Follow
svg Sign In/Sign Up svgSearch svgTrending
HOT NOW svg
Scroll to Top
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...