Η Μόσχα προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θα ανακοινωθεί σύντομα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης υψηλών εκπροσώπων για θέματα ασφαλείας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πιέζει για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θεωρώντας αυτό απαραίτητο για μια βιώσιμη ειρηνευτική λύση.
Η Ρωσία επιμένει ότι η επίλυση της ουκρανικής κρίσης απαιτεί την εξάλειψη των υποκείμενων αιτιών, με κεντρικό ζήτημα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η μακροχρόνια πολιτική του ΝΑΤΟ, παρά τις διαβεβαιώσεις προς τη σοβιετική και αργότερα τη ρωσική ηγεσία, αποτελεί βασικό παράγοντα που πυροδότησε τη σύγκρουση. «Η επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ παραβιάζει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Ρωσία», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της ως άμεση απειλή.
Ένα ακόμη κρίσιμο αίτημα της Ρωσίας είναι η διασφάλιση ενός ουδέτερου, αδέσμευτου και απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα καθεστώτος για την Ουκρανία. Αυτό το αίτημα, που είχε τεθεί και κατά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022, παραμένει αδιαπραγμάτευτο. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την ουδετερότητα και να απορρίψει κάθε σχέδιο ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ ζήτησε την κατάργηση νόμων που η Μόσχα θεωρεί ότι περιορίζουν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας για την εμμονή της Δύσης στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, υποστηρίζοντας ότι παραβλέπεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. «Η Δύση επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εδαφική ακεραιότητα, αγνοώντας τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων», ανέφερε. Επιπλέον, επέκρινε την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι προωθεί «ευρωπαϊκές αξίες» που, κατά τη Μόσχα, οδηγούν στην καταστολή των εθνικών ταυτοτήτων, ιδιαίτερα των Ρώσων και ρωσόφωνων.
Η Ρωσία εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, καθώς και για την επέκταση των υποδομών της Συμμαχίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ συχνά προηγείται περιόδων αστάθειας, αναφέροντας ότι η Δύση προσπαθεί να προσελκύσει χώρες του ASEAN σε στρατηγικές που εξυπηρετούν τα δυτικά συμφέροντα.
Εκτός από την ουκρανική κρίση, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράζοντας ανησυχία για την απόφαση ορισμένων δυτικών κρατών να αποσυρθούν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης πριν από οκτώ χρόνια. Παρά την ένταση, εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο διάλογος μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κινείται προς θετική κατεύθυνση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόοδο.
Η επιμονή της Ρωσίας στις απαιτήσεις της αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που η Μόσχα θεωρεί κρίσιμα για την εθνική της ασφάλεια. Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούν συνέχεια προηγούμενων συνομιλιών και υποδεικνύουν τη δέσμευση της Ρωσίας για μια διπλωματική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι της θα ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά της. Η στάση της Μόσχας παραμένει σταθερή: η ειρήνη στην Ουκρανία απαιτεί την απομάκρυνση των απειλών του ΝΑΤΟ και την κατοχύρωση της ουδετερότητας της Ουκρανίας