Αρχική » Blog » ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ BOEING ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ BOEING ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.

  • από

Η Boeing ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίδειξη της κβαντικής δικτύωσης στο διάστημα με την αποστολή Q4S, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. Η τεχνολογία που δοκιμάζεται σε αυτήν την αποστολή επικεντρώνεται στην εναλλαγή εμπλοκής (entanglement swapping), μια μέθοδο που επιτρέπει τη σύνδεση σωματιδίων σε κβαντική κατάσταση, ακόμη και αν δεν έχουν προηγουμένως αλληλεπιδράσει. Αυτή η τεχνολογία ξεπερνά τα σημερινά κβαντικά δίκτυα και υπόσχεται να δημιουργήσει ασφαλείς και ανθεκτικές επικοινωνίες σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, κάτι που είναι αναγκαίο για μελλοντικά παγκόσμια κβαντικά δίκτυα.

Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στη διατήρηση της στρατηγικής υπεροχής έναντι άλλων χωρών, όπως η Κίνα, που έχει ήδη επιτύχει σημαντικές καινοτομίες στην κβαντική δικτύωση, αλλά επεκτείνεται και σε μια σειρά από εμπορικές και ερευνητικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, το 2022 η Κίνα εκτόξευσε τον δορυφόρο Jinan-1 για τη διανομή κβαντικών κλειδιών με ταχύτητες ανώτερες από τις προηγούμενες τεχνολογίες.

Η τεχνολογία κβαντικής εμπλοκής της Boeing θα επιτρέψει τη μετάδοση πληροφοριών χωρίς φυσική μετακίνηση των σωματιδίων, μια διαδικασία γνωστή ως κβαντική τηλεμεταφορά (quantum teleportation), όπως είχε περιγράψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Η εναλλαγή εμπλοκής χρησιμοποιεί την αρχή της κβαντικής αλληλεπίδρασης για τη δημιουργία ζευγών φωτονίων που παραμένουν συνδεδεμένα, ακόμη κι όταν διαχωρίζονται σε τεράστιες αποστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια στις επικοινωνίες, ακόμη και σε περιβάλλοντα όπου η παραβίαση δεδομένων είναι κρίσιμη, όπως στο στρατό και στις διαστημικές αποστολές​.

 

 

Εκτός από τα στρατιωτικά οφέλη, η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς. Η κβαντική δικτύωση μπορεί να υποστηρίξει ακριβέστερους αισθητήρες για την παρακολούθηση φυσικών πόρων και τη μελέτη του διαστήματος, όπου οι κλασικές τεχνολογίες παρακολούθησης δεν επαρκούν. Μάλιστα, η NASA και η DARPA έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες των κβαντικών δικτύων σε αποστολές στον Άρη και στη Σελήνη, προσφέροντας αυξημένη ανάλυση και ευαισθησία στις μετρήσεις τους.

Η κβαντική εμπλοκή είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχές της κβαντομηχανικής. Όταν δύο σωματίδια εμπλέκονται, οι κβαντικές τους καταστάσεις συνδέονται με τέτοιο τρόπο που οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση του ενός σωματιδίου επηρεάζει άμεσα το άλλο, ανεξάρτητα από την απόστασή τους. Αυτό προσφέρει τεράστιες προοπτικές για την κβαντική επικοινωνία, όπου η πληροφορία μπορεί να μεταδοθεί με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς φυσική επαφή.

Αν η αποστολή Q4S επιτύχει, θα ανοίξει το δρόμο για δίκτυα πολλαπλών δορυφόρων που θα επιτρέψουν παγκόσμια κάλυψη και εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως η κβαντική κρυπτογραφία, που θεωρείται απροσπέλαστη από συμβατικούς υπολογιστές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *