Η Γαλλία, εφαρμόζοντας μια νέα στρατηγική για την Αφρική, μειώνει σταδιακά τη στρατιωτική της παρουσία στην ήπειρο. Αυτή η απόφαση οδήγησε σε αποχωρήσεις από χώρες όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, ανακοίνωσε την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από τη χώρα. Το στρατόπεδο Port-Bouët, όπου εδρεύει το 43ο Τάγμα Πεζοναυτών (43e BIMa), θα παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού τον Ιανουάριο του 2025.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μπασίρου Ντιομαγιέ Φαίη, δήλωσε ότι η χώρα θα τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων έως το 2025, προτείνοντας ένα νέο δόγμα συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Αυτές οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν την επιθυμία των αφρικανικών χωρών να ενισχύσουν την εθνική τους κυριαρχία και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους, ενώ η Γαλλία προσαρμόζει την προσέγγισή της, εστιάζοντας σε συνεργασίες που ενδυναμώνουν τις τοπικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια [LBDSN] του 2008, αποφασίστηκε να διατηρηθούν μόνο δύο μόνιμες βάσεις στην Αφρική, συγκεκριμένα μία στη Γκαμπόν και μία στο Τζιμπουτί.Στη συνέχεια, μετά την παρέμβαση στο Μάλι, το 2013, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τότε υπουργός Άμυνας, αντέστρεψε αυτή την απόφαση και ανακοίνωσε τη δημιουργία των «Γαλλικών Δυνάμεων στην Ακτή Ελεφαντοστού».
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του κ. Ouattara δεν θέτει τέλος στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ γαλλικών και δυνάμεων του Ελεφαντοστού. Τον Νοέμβριο, η Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη ανέπτυξε περίπου δέκα αεροσκάφη στην Ακτή Ελεφαντοστού [A400M, Casa CN-235, C-130J, ALSR “Vador”, ελικόπτερο Fennec, A330 MRTT και ένα 3 Mirage 2000D] για να συμμετάσχουν σε αεροπορική χερσαία άσκηση που οργανώθηκε προς όφελος των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων της Ελεφαντοστού.
PHOTO / Corban D. Lundborg