Αρχική » Blog » MISTRAL 3 για την ΕΥΡΩΠΗ

MISTRAL 3 για την ΕΥΡΩΠΗ

Την 3η ημέρα της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ουγγαρία υπέγραψαν συμφωνία στο πλαίσιο συνεργασίας για την κοινή απόκτηση του επίγειου συστήματος αεράμυνας Mistral 3.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τη δήλωση του Προέδρου Emmanuel Macron κατά την Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού 2023 (Paris Air Show 2023), ότι η Γαλλία μαζί με την Κύπρο, το Βέλγιο, την Εσθονία και την Ουγγαρία υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης για από κοινού αγορά 1000 πυραύλων Mistral-3.

Όπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία παρέχει στις χώρες εταίρους πρόσβαση σε μια βελτιωμένη διαδικασία εξαγοράς που πληροί τις απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων υπό την αιγίδα της DGA και με την υποστήριξη της MBDA.

Σύμφωνα με την MBDA, ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων πέντε χωρών, αρκετά άλλα κράτη έχουν επίσης εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους για αυτή τη συνεργασία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της DEFENCE ReDEFiNED, η οποία καλύπτει την έκθεση EUROSATORY 2024, η συμφωνία προβλέπει συνολική προμήθεια περισσότερων από 1000 πυραύλων για όλες τις χώρες (ενδεχομένως έως και 1500).

Το Mistral 3, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία με τον Γαλλικό Στρατό και έχει χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, είναι ένας αντιαεροπορικός πύραυλος εγγύς βεληνεκούς (SHORAD) που διαθέτει ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) και προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Mistral-3:

  • Βάρος Πυραύλου: 19, 7 κιλά
  • Μήκος: 1,86 μέτρα
  • Διάμετρος: 90 χιλιοστά
  • Μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής: 7,5 χιλιόμετρα
  • Ελάχιστο βεληνεκές εμπλοκής: 500 μέτρα
  • Ταχύτητα: 930 μέτρα/δευτερόλεπτο
  • Δυνατότητα ελιγμών: Μέχρι 30G
  • Δυνατότητα Βολής Ημέρα και Νύχτα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών
  • Μέθοδος εμπλοκής στόχου: Fire and Forget
  • Εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας: -40°C μέχρι +71°C
  • Αυξημένη δυνατότητα εμπλοκής στόχων με χαμηλό υπέρυθρο ίχνος (π.χ MEA-UAVs)
  • Βάρος πολεμικής κεφαλής: 3 κιλά
  • Ανθεκτικότητα σε ηλεκτρονικά και άλλα αντίμετρα όπως θερμοβολίδες
  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης σε δίκτυο αεράμυνας και σταθμό ελέγχου πυρός (π.χ σύστημα LICORNE)

 

Τα Mistral και η Εθνική Φρουρά

Μάλιστα, η Εθνική Φρουρά είναι από τους πρώτους χρήστες του συστήματος από την δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο και της απόκτησης του συστήματος αεράμυνας μικρού βεληνεκούς «ΟΘΕΛΛΟΣ».

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει τον διπλό εκτοξευτή Mistral γνωστό και ως «Atlas» σε οχήματα Pinzgauer 6X6, ενώ διαθέτει και διπλό εκτοξευτή SIMBAD (διπλός εκτοξευτής) στο Περιπολικό Ανοιχτής Θάλασσας «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» και στο πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Alasia». Στο παρελθόν, το σύστημα δίδυμων εκτοξευτών SIMBAD εξόπλιζε το περιπολικό σκάφος «ΚΕΡΥΝΕΙΑ», ένα σκάφος που έχει πλέον παροπλιστεί.

Το 2020, η γαλλική εφημερίδα La Tribune διέρρευσε την πληροφορία ότι η Εθνική Φρουρά θα εφοδιαστεί με τα νέα φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) Mistral-3 μαζί με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους EXOCET 3.

 

Με ποσοστό επιτυχίας άνω του 96% και ανταγωνιστικό ποσοστό αξιοπιστίας σε σύγκριση με όλα τα σημερινά συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας το Mistral έχει τη δυνατότητα να εμπλέκει στόχους με χαμηλή θερμική υπογραφή, όπως drones, πυραύλους με στροβιλοκινητήρα και γρήγορη επίθεση. σκάφη από μεγάλες αποστάσεις.

To σύστημα (τόσο το αρχικό Mistral όσο και η τελευταία έκδοση Mistral-3) έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς και στην Ουκρανία με μεγάλη επιτυχία όπως αναφέρουν πηγές των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την ένταξη τους σε υπηρεσία τα συστήματα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, ιδιαίτερα την αντιμετώπισή της σε σύγχρονες απειλές αφού πέραν των δυνατοτήτων που αναφέρονται παραπάνω είναι ικανά να ενταχθούν σε δικτυοκεντρικό σύστημα μάχης.

ΠΗΓΗ defence redefined

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *