svg

Νέο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων: Αλλαγή Δόγματος και Ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων το νέο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ριζική αλλαγή στη δομή και το δόγμα της ελληνικής άμυνας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα, για  το οποίο είχε ήδη ενημερωθεί η βουλή  από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας , περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κλείσιμο στρατοπέδων και την αποστρατεία αξιωματικών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την διόρθωση της αναλογίας μεταξύ αξιωματικών και υπαξιωματικών. Όπως τόνισε, η αναλογία είχε φτάσει στο 1 προς 1, ενώ το ιδανικό, βάσει της δομής των δυνάμεων, θα έπρεπε να είναι 1 προς 9.
Στο επίκεντρο του εξοπλιστικού προγράμματος βρίσκεται η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με 25% εγχώρια συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα, επίσης το 50% του εξοπλιστικού  θα προέρχεται από ευρωπαϊκές εταιρείες και 14 από τα 68 προγράμματα θα υλοποιηθούν από ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αλλάζει στρατηγική, με τον στόλο και τα αεροσκάφη να μην περιορίζονται πλέον στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου, αλλά να αναλαμβάνουν στρατηγικές αποστολές όπου κρίνεται απαραίτητο, συνδυάζοντας αμυντικούς και επιθετικούς ρόλους. «Το 2019 δεν είχαμε ούτε ένα antidrone σύστημα, ενώ η απειλή διέθετε ήδη εκατοντάδες drones», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πλέον, με την «Ασπίδα του Αχιλλέα», η χώρα αποκτά πολυεπίπεδα antidrone και πυραυλικά συστήματα, τα οποία θα ενισχύσουν τη δράση των αεροναυτικών δυνάμεων.
Για το ΕΛΚΑΚ , ο υπουργός σημείωσε ότι η μέθοδος δεν είναι πρωτότυπη, αλλά δανεισμένη από άλλες χώρες που έχουν αναπτύξει τη δική τους αμυντική βιομηχανία, βασισμένες σε αυτό το μοντέλο. «Δεν εφεύραμε τον τροχό», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα  το antidrone σύστημα «Κένταυρος», το οποίο προέκυψε από απαίτηση για υψηλής τεχνολογίας antidrone συστήματος που ζήτησαν τα επιτελεία. Ακριβώς τέτοια προγράμματα και λύσεις θα προωθεί το ΕΛΚΑΚ. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με διαφάνεια και αυστηρότητα. Αν και είχε το δικαίωμα να διορίσει τον γενικό διευθυντή εξοπλισμών και τον αναπληρωτή του, επέλεξε να ζητήσει την πρότασή τους από το ΓΕΕΘΑ, ενώ ζήτησε μόνιμο νομικό σύμβουλο του κράτους και αξιωματικούς  καριέρας ως μόνιμα στελέχη στην επιτροπή εξοπλισμών.
Για τον έλεγχο, ο κ. Δένδιας πρότεινε ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και τη θέσπιση στρατιωτικού εισαγγελέα με δυνατότητα άρσης απορρήτου για τις συμβάσεις. Παρόμοιος μηχανισμός ελέγχου θα ισχύει και για το ΕΛΚΑΚ. Επιπλέον, ζήτησε ο έλεγχος της Βουλής να επεκταθεί σε προγράμματα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ (αντί 30 εκατομμυρίων που ισχύει σήμερα), ενώ δεσμεύτηκε να ενημερώνει τη Βουλή κάθε έξι μήνες για τα εξοπλιστικά, τόσο για τα μελλοντικά όσο και για τα ήδη υπογεγραμμένα προγράμματα που φτάνουν προς υλοποίηση. «Είμαι στη διάθεση της Βουλής για ενημέρωση οποτεδήποτε κρίνει απαραίτητο,για όποια προγράμματα απαιτεί ανεξαρτήτως κόστους», δήλωσε.
Στην ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ο υπουργός θα αναφερθεί στα προγράμματα αναλυτικά που θα περιλαμβάνει το εξοπλιστικό , αλλά ανέφερε  δύο συγκεκριμένα προγράμματα για να δώσει μια ιδέα το που στοχέυει το μέλλον : πρώτον αναφέρθηκε  στον «Έλληνα μαχητή του μέλλοντος», όπου τα ρούχα των στρατιωτών θα φέρουν αισθητήρες, και δεύτερον, στην απόκτηση στρατιωτικού δορυφόρου για ασφαλείς επικοινωνίες, καλύπτοντας μια άμεση ανάγκη της χώρας.
Με αυτά τα βήματα, η Ελλάδα φιλοδοξεί όχι μόνο να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αλλά και να αναδείξει την αμυντική της βιομηχανία σε πρωταγωνιστή, συνδυάζοντας εθνική ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.
PHOTO/Arianespace

Leave a reply

Join Us
  • Facebook
  • X Network
  • Pinterest
  • Youtube
Follow
svg Sign In/Sign Up svgSearch svgTrending
HOT NOW svg
Scroll to Top
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...