Αρχική » Blog » ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

  • από

Το πλοίο HMCS William Hall κλάσης Harry DeWolf του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού τίθεται σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Irving Shipbuilding στις 21 Μαΐου 2024, το καναδικό ναυπηγείο πραγματοποιεί τελετή θέσης σε υπηρεσία του υπεράκτιου περιπολικού σκάφους κλάσης Harry DeWolf HMCS William Hall.

 

Το πρόγραμμα προήλθε από την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ναυτικών δυνατοτήτων του Καναδά, ιδίως στην Αρκτική, μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και του αυξανόμενου διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή έως και έξι πλοίων κλάσης Harry DeWolf. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, το HMCS Harry DeWolf, καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2021.

Τεχνικά στοιχεία

Τα περιπολικά πλοία κλάσης Harry DeWolf, γνωστά και ως Arctic and Offshore Patrol Ships (AOPS), είναι πλοία περιπολίας ανοικτής θαλάσσης με δυνατότητα χρήσης πάγου, τα οποία έχουν παραγγελθεί από το Βασιλικό Ναυτικό του Καναδά και έχουν κατασκευαστεί από την Irving Shipbuilding Inc. στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. Τα πλοία αυτά, που πήραν το όνομά τους από τον αντιναύαρχο Harry DeWolf, έχουν σχεδιαστεί για να περιπολούν και να διατηρούν την κυριαρχία στην περιοχή της Αρκτικής του Καναδά και να υποστηρίζουν διεθνείς επιχειρήσεις.

Με μήκος 103,6 μέτρα, πλάτος 19,0 μέτρα και βύθισμα 7,0 μέτρα, τα πλοία αυτά έχουν εκτόπισμα πλήρους φορτίου περίπου 6.615 τόνων. Τροφοδοτούνται από δύο τετράχρονους τετράχρονους πετρελαιοκινητήρες μεσαίας ταχύτητας MAN 20V32/44CR, ο καθένας από τους οποίους παρέχει 4,5 MW, επιτρέποντας ταχύτητες έως και 17 κόμβους σε ανοιχτή θάλασσα και εμβέλεια 6.800 ναυτικών μιλίων με 14 κόμβους. Τα σκάφη μπορούν να λειτουργήσουν έως και 120 ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό.

Τα περιπολικά πλοία κλάσης Harry DeWolf κατατάσσονται στην πολική κλάση 5, που τους επιτρέπει να πλέουν μέσα σε μέτριους πρωτοετείς πάγους πάχους έως και 1 μέτρου, με χιονοκάλυψη έως και 0,5 μέτρα. Για τον οπλισμό τους, είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο BAE Mk 38 Mod 2 των 25 χιλιοστών, τηλεχειριζόμενα πολυβόλα διαμετρήματος .50 και διάφορα φορητά όπλα.

Τα πλοία αυτά διαθέτουν κατάστρωμα πτήσης και υπόστεγο ικανό να υποστηρίξει το ελικόπτερο CH-148 Cyclone και μπορούν να αναπτύξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλο εξοπλισμό για συγκεκριμένες αποστολές. Η σουίτα αισθητήρων περιλαμβάνει το ραντάρ επιτήρησης πολλαπλών ακτίνων διπλού άξονα Thales NS100, αλλά δεν διαθέτουν ειδική σουίτα σόναρ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον πρωταρχικό τους ρόλο στην περιπολία και την υποστήριξη και όχι στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Το τυπικό πλήρωμα είναι 65 άτομα, με πρόσθετη χωρητικότητα για έως και 85 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών για ειδικές αποστολές και στρατιώτες. Για επιχειρήσεις με μικρά σκάφη, τα πλοία είναι εξοπλισμένα με δύο βάρκες διάσωσης πολλαπλών ρόλων (MRRB), ικανές να αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 35 κόμβους, οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις επιβίβασης και αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR).

Η κλάση Harry DeWolf ενισχύει την ικανότητα του καναδικού Ναυτικού να επιχειρεί στην Αρκτική και πέραν αυτής, με κύριες αποστολές που περιλαμβάνουν περιπολίες κυριαρχίας στην Αρκτική, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστική βοήθεια, ανακούφιση από καταστροφές, υποστήριξη επιστημονικής έρευνας, προστασία του περιβάλλοντος και διεθνείς δεσμεύσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *