Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν προσωρινά την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, σε συνέντευξή του στο Fox Business Network στις 6 Μαρτίου 2025. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο τη Δευτέρα, εν μέσω εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά από συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, όπου ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος JD Vance επέκριναν τον Ζελένσκι για έλλειψη ευγνωμοσύνης και αδύναμη διπλωματική στάση.
Ο Ράτκλιφ δήλωσε ότι η παύση αποσκοπεί στο να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει τις σχέσεις με το Κίεβο. Η διακοπή καλύπτει «τα πάντα», σύμφωνα με βοηθό του Κογκρέσου, και ξεκίνησε την Τρίτη. Η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στο Καπιτώλιο, με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να εκφράζει επιφυλάξεις, ενώ ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς ζήτησε άμεση επανέναρξη της συνεργασίας.
Η παύση επηρεάζει την ικανότητα της Ουκρανίας να εντοπίζει ρωσικούς στόχους, σύμφωνα με τη γερουσιαστή Jeanne Shaheen, ενώ η βρετανική Daily Mail ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε εντολή να μην μοιράζεται αμερικανικές πληροφορίες με την Ουκρανία. Ειδικοί, όπως ο Νιλ Μπαρνέτ της Istok Associates, προειδοποιούν ότι η απώλεια αυτών των πληροφοριών –που αποτελούν το 80% των δεδομένων της Ουκρανίας από συμμάχους– θα είναι «τεράστια οπισθοδρόμηση».
Παρά την αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή όπλων (40% των όπλων της πρώτης γραμμής είναι ουκρανικής κατασκευής), η χώρα εξαρτάται ακόμη από τις ΗΠΑ για πληροφορίες και αεράμυνα. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να περιορίσει τις πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στο Ντονμπάς και τις επιθέσεις σε ρωσικές υποδομές, σύμφωνα με το Reuters.
PHOTO/SPACE X