Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης άσκησης Valiant Shield, η Raytheon παρουσίασε μια επιτυχημένη αναχαίτιση στόχου χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Standard Missile-6 (SM-6), αξιοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης και στόχευσης από το Σύστημα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας Κατώτερης Βαθμίδας του Στρατού και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης Μάχης (IBCS). Αυτή η δοκιμή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης άσκησης, όπου το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού John Paul Jones εκτόξευσε έναν SM-6.
Σε μια δοκιμή που συνδύαζε πραγματικά δεδομένα και προσομοίωση, ο προσομοιωτής LTAMDS του Στρατού παρείχε πληροφορίες παρακολούθησης, οι οποίες, σε συνδυασμό με το λειτουργικό λογισμικό ελέγχου εμπλοκής SM-6, μεταβιβάστηκαν στο IBCS, που αναπτύχθηκε από την Northrop Grumman. Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή αποδεικνύει την ικανότητα των πύραυλων του Ναυτικού να λειτουργούν εντός της ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής αρχιτεκτονικής του Στρατού.
Η Raytheon υπογράμμισε ότι αυτή η δοκιμή αποτελεί επιβεβαίωση της επιθυμίας του Πενταγώνου για απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών κλάδων. Το IBCS διέδωσε τα δεδομένα και ξεκίνησε την εντολή εκτόξευσης, οδηγώντας τον SM-6 σε μια επιτυχημένη αναχαίτιση.
Ο Tom Laliberty, πρόεδρος των συστημάτων ξηράς και αεράμυνας της Raytheon, δήλωσε ότι η συνδυασμένη χρήση του LTAMDS και του SM-6 προσθέτει μια ισχυρή ικανότητα αντιμετώπισης ποικιλόμορφων και σύνθετων απειλών. Αυτό προσφέρει στον Στρατό μια μεγάλης εμβέλειας και κοινή ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.
Η ενσωμάτωση του αντιαεροπορικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς του Ναυτικού με τα συστήματα πυραυλικής άμυνας του Στρατού μπορεί να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Στρατός χρησιμοποιεί επίσης πυραύλους Tomahawk που κατασκευάστηκαν από τη Raytheon, σε συνδυασμό με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης του όπλου Mid-Range Capability (MRC).
Το MRC αναπτύχθηκε γρήγορα για να γεμίσει το κενό μεταξύ των όπλων Precision Strike Munition, σχεδιασμένων για στόχους άνω των 500 χιλιομέτρων, και των υπερηχητικών πυραύλων. Το MRC αναπτύχθηκε στις Φιλιππίνες νωρίτερα φέτος κατά την ετήσια άσκηση Salaknib.
Το LTAMDS θα χρησιμεύσει ως το ραντάρ για το μελλοντικό ολοκληρωμένο σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του Στρατού. Ο Στρατός παρουσίασε ένα τάγμα LTAMDS τεσσάρων αισθητήρων τον Δεκέμβριο, αλλά το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε φάση πρωτοτύπων, με στόχο την ενσωμάτωση ενός αισθητήρα 360 μοιρών, που συνιστά αναβάθμιση από τον τρέχοντα αισθητήρα Patriot.
Ο Στρατός σχεδιάζει να διενεργήσει επιχειρησιακή αξιολόγηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, οδηγώντας σε απόφαση για την ανάπτυξη και κατασκευή το ίδιο έτος, προετοιμάζοντας το έδαφος για τελική παραγωγή.
Η δοκιμή των συστημάτων είναι κρίσιμη για την διασφάλιση της λειτουργίας της προγραμματισμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας στο Γκουάμ. Οι εκτοξευτές MRC, LTAMDS και IBCS του Στρατού θα ενταχθούν στην αρχιτεκτονική μαζί με τα οπλικά συστήματα Aegis του Ναυτικού, εξοπλισμένα με πυραύλους SM-3 και SM-6.
Το ραντάρ LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor) είναι ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ που αναπτύσσεται για να αντικαταστήσει και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα συστήματα ραντάρ στην αεροπορική και πυραυλική άμυνα του Στρατού των ΗΠΑ. Το LTAMDS είναι σχεδιασμένο να παρέχει αυξημένες δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης απειλών σε σχέση με τα τρέχοντα ραντάρ, όπως το σύστημα Patriot.
Το LTAMDS χρησιμοποιεί μια ανοικτή αρχιτεκτονική, επιτρέποντας την εύκολη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και αναβαθμίσεων. Το σύστημα βασίζεται σε τεχνολογία AESA (Active Electronically Scanned Array), η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα Patriot, το LTAMDS προσφέρει πλήρη κάλυψη 360 μοιρών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενσωμάτωσης πολλαπλών αισθητήρων που συνεργάζονται για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του εναέριου χώρου, αυξάνοντας την ικανότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης απειλών από όλες τις κατευθύνσεις.
Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συνδυασμό με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης Μάχης (IBCS) του Στρατού. Το IBCS λειτουργεί ως ο κεντρικός εγκέφαλος της αρχιτεκτονικής αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, συντονίζοντας την ανταλλαγή δεδομένων και την λήψη αποφάσεων για την εμπλοκή των στόχων. Η ενσωμάτωση με το IBCS επιτρέπει στο LTAMDS να συμβάλει στην κοινή επιχειρησιακή εικόνα και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.
Το LTAMDS έχει βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης μιας ευρείας ποικιλίας απειλών, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πυραύλοι κρουζ, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η χρήση της τεχνολογίας AESA επιτρέπει στο σύστημα να διακρίνει και να παρακολουθεί απειλές με μεγάλη ακρίβεια, ακόμα και σε περιβάλλοντα με υψηλή παρεμβολή , έχει αναβαθμισμένη ευκινησία και ανθεκτικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματα, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό σε ηλεκτρονικές παρεμβολές και άλλες μορφές επιθέσεων. Η χρήση σύγχρονων υλικών και τεχνολογιών επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργεί αξιόπιστα σε αντίξοες συνθήκες μάχης.
Η ενσωμάτωση του LTAMDS με τα υπόλοιπα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, όπως το σύστημα Patriot και οι πύραυλοι SM-6, συμβάλλει στη δημιουργία μιας πολυεπίπεδης άμυνας. Αυτή η πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική αυξάνει την ικανότητα ανίχνευσης και αντιμετώπισης μιας ποικιλίας απειλών, από μικρές αεροπορικές επιθέσεις μέχρι μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις.