Ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στα κουβανικά ύδατα την Τετάρτη στο πλαίσιο προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που σύμφωνα με ειδικούς ήταν μια συμβολική επίδειξη δύναμης ως αντίδραση στη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και μια αντανάκλαση των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κούβας.
Η ομάδα των τεσσάρων πλοίων δεν αποτελεί πραγματική απειλή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρά τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ομάδα περιλαμβάνει το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan και τη φρεγάτα Admiral Gorshkov και δεν περιέχει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με κουβανούς αξιωματούχους.
Τα πολεμικά πλοία, που πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις πριν από την άφιξή τους στην Καραϊβική, θα παραμείνουν στην Αβάνα μέχρι τις 17 Ιουνίου, ενώ το πλήρωμα συναντά αξιωματούχους και επισκέπτεται πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών της Κούβας.
Ικανός να εμπλέκεται σε πόλεμο επιφανείας, να χρησιμοποιεί πυραύλους χερσαίας επίθεσης και να αμύνεται από θαλάσσιες και αεροπορικές επιθέσεις, ο Ναύαρχος Γκορσκόφ έφερε και κουβανική και ρωσική σημαία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων , και έγινε δεκτός με χαιρετισμό 21 όπλων καθώς έπλεε στο λιμάνι της Αβάνας. Το Καζάν αναμενόταν να ακολουθήσει.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η επίσκεψη ήταν ανεπίσημη, επιτρέποντας στα πληρώματα των πλοίων «να ξεκουραστούν και να εξοικειωθούν με τα τοπικά αξιοθέατα».
Η Ρωσία έχει στείλει πολεμικά πλοία στην Κούβα στο παρελθόν και τα δύο έθνη είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι – αλλά ο χρόνος των συγκεκριμένων ασκήσεων ξεχωρίζει.
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η επιχείρηση ερμηνεύεται από ορισμένους ως αντίποινα από τη Μόσχα.
Σίγουρα, φαίνεται να στέλνει ένα αρκετά σαφές μήνυμα το Κρεμλίνο στην Ουάσιγκτον σχετικά με αυτό που θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό σύμβολο υποστήριξης προς την κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κούβα και τον σοσιαλιστή σύμμαχό της, τη Βενεζουέλα, όπου τα πολεμικά πλοία μπορούν να πλεύσουν στο επόμενο διάστημα αφού τελειώσουν την επίσκεψη στην Αβάνα.
Στην ουσία, ενώ η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές ρουτίνα, το πλαίσιο των ευρύτερων παγκόσμιων εχθροπραξιών στις οποίες λαμβάνει χώρα η Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι.