Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μίλησε πρόσφατα στο State Department για τις στρατηγικές κινήσεις των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής Πρωτοβουλίας Belt and Road. Ανάμεσα στις φιλόδοξες πρωτοβουλίες που προωθούνται, ξεχωρίζει ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ένα εμπορικό σχέδιο που συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη, με κεντρικούς πυλώνες την Ινδία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Ρούμπιο τόνισε τη σημασία αυτών των κινήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να μένουν στην άμυνα απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Αντίθετα, η κυβέρνηση Τραμπ στρέφεται σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες για να δημιουργήσει εναλλακτικές οδούς συνεργασίας. Το IMEC, που προέκυψε από συνομιλίες μεταξύ του Τραμπ και του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο διάδρομος αυτός ξεκινά από την Ινδία, περνά μέσω της Μέσης Ανατολής –με τη συμμετοχή χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ– και φτάνει στην Ευρώπη, με την Κύπρο και την Ελλάδα να λειτουργούν ως κρίσιμοι κόμβοι για τη σύνδεση με τη Δυτική Ευρώπη.
Η στρατηγική σημασία του άξονα Ινδία-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα έγκειται στην ικανότητά του να παρακάμπτει τις κινεζικές υποδομές και να ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ δημοκρατικών κρατών. Η Ινδία προσφέρει μια ισχυρή οικονομική βάση στην Ασία, το Ισραήλ φέρνει τεχνολογική υπεροχή και γεωπολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα, ως μέλη της ΕΕ, αποτελούν γέφυρες προς την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό το δίκτυο όχι μόνο ενισχύει το εμπόριο αλλά και δημιουργεί μια ζώνη σταθερότητας που αντιστέκεται στην οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.
Ο Ρούμπιο εξήρε την επιτυχία της διπλωματίας Τραμπ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν να πείσουν τον Παναμά να αποσυρθεί από το Belt and Road –την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που το έπραξε– κατά το πρώτο του ταξίδι ως Υπουργός. Ωστόσο, τόνισε ότι το IMEC και παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι το επόμενο βήμα: μια προληπτική στρατηγική που χτίζει συμμαχίες αντί να αντιδρά απλώς στις κινήσεις της Κίνας. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι γείτονές μας είναι δέσμιοι χρεών προς την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η ώθηση του Τραμπ για ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνδέεται έμμεσα με τον ίδιο στόχο: τη μείωση της εξάρτησης της Ρωσίας από την Κίνα. Αν και ο Ρούμπιο εξέφρασε σκεπτικισμό για το αν η Ρωσία μπορεί να αποκοπεί πλήρως από το Πεκίνο, υπογράμμισε ότι η υποβάθμισή της σε «μικρότερο εταίρο» της Κίνας δεν εξυπηρετεί ούτε τη Μόσχα ούτε τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο άξονας Ινδία-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα αναδεικνύεται ως κρίσιμο εργαλείο για την αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων ισορροπιών, με τις ΗΠΑ να ηγούνται μιας νέας εποχής οικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής.
ΠΗΓΗ/PHOTO BREITBART