Το Starlink είναι ένα δορυφορικό δίκτυο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία SpaceX του Elon Musk, με στόχο την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών Διαδικτύου σε απομακρυσμένες ή μη εξυπηρετούμενες περιοχές παγκοσμίως. Αποτελείται από έναν μεγάλο αστερισμό δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO), που βρίσκονται περίπου 1.200 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης ,με περισσότερους από 6.000 δορυφόρους να είναι ήδη σε λειτουργία, το Starlink είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα δίκτυα αυτού του είδους, προσφέροντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης.
Ο Στρατός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δορυφορικό δίκτυο Starlink της SpaceX για προηγμένη διοίκηση και έλεγχο, αλλά οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών λένε ότι θέλουν να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές καθώς υλοποιούνται νέοι εμπορικοί μεγααστερισμοί.
Ο Mark Kitz, εκτελεστικός αξιωματικός του προγράμματος του Στρατού για τακτική διοίκηση, έλεγχο και επικοινωνίες, δήλωσε την Τετάρτη ότι η σημασία των πολλαπλασιασμένων δορυφορικών δικτύων χαμηλής τροχιάς της Γης εμφανίστηκε στην πιο πρόσφατη εκδήλωση της υπηρεσίας Project Convergence Capstone, όπου ο Στρατός πειραματίζεται με συνδεσιμότητα πολλαπλών τομέων.
«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσατε να κάνετε 10 βήματα χωρίς να σκοντάψετε πάνω από ένα τερματικό Starshield», είπε ο Kitz στο συνέδριο TechNet της AFCEA στην Augusta της Τζόρτζια. «Θα έλεγα ότι ο Στρατός είναι πολύ αφοσιωμένος στο pLEO και το Starshield».
Το Starlink είναι ιδιαίτερα σημαντικό για στρατιωτικές εφαρμογές, καθώς επιτρέπει τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων ακόμα και σε δύσκολα περιβάλλοντα, όπου οι παραδοσιακές υποδομές επικοινωνίας μπορεί να μην είναι διαθέσιμες ή να είναι αναξιόπιστες. Για αυτόν τον λόγο, οι στρατιωτικές δυνάμεις, όπως ο Στρατός των ΗΠΑ, χρησιμοποιούν το Starlink για προηγμένες επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, μέσω της στρατιωτικής επιχειρηματικής μονάδας της SpaceX, γνωστής ως Starshield.
Ο ουκρανικός στρατός έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Starlink στον πόλεμο του με τη Ρωσία και πέρυσι η αμερικανική διαστημική δύναμη ανέθεσε στην εταιρεία συμβόλαιο για την δορυφορική υπηρεσία . Το Starshield κατασκευάζει επίσης έναν διαβαθμισμένο αστερισμό εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων για το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης .
Ενώ η Starlink είναι ο κυρίαρχος παίκτης που παρέχει υπηρεσίες διαστημικής επικοινωνίας, αρκετές άλλες εταιρείες έχουν σχέδια να ενταχθούν σε αυτές. Η Amazon σχεδιάζει ένα δίκτυο 3.000 δορυφόρων που ονομάζεται Project Kuiper, με το πρώτο επιχειρησιακό της διαστημικό σκάφος να πρόκειται να εκτοξευτεί στα τέλη του τρέχονοτος έτους . Η OneWeb που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Intelsat του Λουξεμβούργου αναπτύσσουν επίσης μεγάλους αστερισμούς SATCOM με ελαφρώς διαφορετική εστίαση στην αγορά απο την spacex.
Η Ελλάδα έχει επίσης ξεκινήσει να εξετάζει την υιοθέτηση του Starlink για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ιδιαίτερα για το Πολεμικό Ναυτικό. Στόχος είναι η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στις φρεγάτες , ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες επικοινωνίας και διασυνδεσιμότητας του στόλου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, μέσα από την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και την προμήθεια σύγχρονων στρατιωτικών συστημάτων, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Το Starlink δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικές εφαρμογές, αλλά παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου σε καταναλωτές παγκοσμίως, καλύπτοντας ιδιαίτερα περιοχές με ανεπαρκή υποδομή Διαδικτύου. Ωστόσο, η σημασία του στο στρατιωτικό τομέα είναι αναμφισβήτητη, καθώς προσφέρει μια αξιόπιστη λύση για τις ανάγκες επικοινωνίας και διαχείρισης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
ΠΗΓΗ DEFENCE NEWS