Οι δυνάμεις της οργάνωσης Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στον παρατεταμένο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο, που συνεχίζεται από το 2011.
Η πόλη του Χαλεπίου, την οποία το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ανακτήσει το 2016 με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Οι ανανεωμένες μάχες φέρνουν στην επιφάνεια τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, καθώς οι κύριοι σύμμαχοι του Άσαντ, η Ρωσία και η Χεζμπολάχ, αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω δικών τους συγκρούσεων.
Η αιφνιδιαστική επίθεση της HTS ξεκίνησε την Πέμπτη και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη μεγάλου μέρους της πόλης. Οι αντάρτες προχώρησαν νότια, φτάνοντας μέχρι την Χάμα και καταλαμβάνοντας σημαντικά εδάφη στην επαρχία Ιντλίμπ. Σε απάντηση, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεών τους στο Χαλέπι, τις πρώτες σημαντικές επιθέσεις στη συγκεκριμένη πόλη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Αιχμάλωτοι Σύριοι στρατιώτες στα χέρια εξτρεμιστών: Ένα δραματικό στιγμιότυπο του εμφυλίου πολέμου. PHOTO ILBAM/AP
Η επίθεση της HTS αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση για το καθεστώς Άσαντ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η οργάνωση, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, φαίνεται να αξιοποιεί την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε επίσημη δήλωσή του, δεσμεύτηκε να εξαλείψει τους «Τακφιρί τζιχαντιστές» και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες με την υποστήριξη των συμμάχων της.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αναφέρθηκαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Άσαντ στη Δαμασκό. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για το ζήτημα, η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας παραμένει τεταμένη.
Πίσω από τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία ενδέχεται να βρίσκεται η Τουρκία, η οποία έχει κατηγορηθεί για υποστήριξη ένοπλων ομάδων που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, βιασμών, και αυθαίρετων κρατήσεων σε περιοχές υπό την κατοχή της. Η Τουρκία παρέχει όπλα, μισθούς, και υποστήριξη σε ένοπλες οργανώσεις όπως ο Ελέυθερος Εθνικός Στρατός της Συρίας (TFSA) και ασκεί διοικητικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές μέσω τοπικών αρχών και υπηρεσιών πληροφοριών.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ και Τουρκίας. Αυτές οι επαφές εικάζονται ότι σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Συρία και πιθανώς με στρατηγικές για την κατάσταση στα βόρεια της χώρας.
Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι Σεργκέι Λαβρόφ και Χακάν Φιντάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων και στη διαχείριση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.
Η νέα φάση του πολέμου στο Χαλέπι δείχνει ότι οι συγκρούσεις στη Συρία δεν έχουν τελειώσει, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνη. Η αποδυνάμωση της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ, καθώς και η αυξανόμενη επιθετικότητα των ανταρτών, έφερε ένα αβέβαιο μέλλον για τη χώρα. Το Χαλέπι, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, παραμένει στο επίκεντρο μιας πολυμέτωπης σύγκρουσης με τεράστιες ανθρωπιστικές και γεωπολιτικές συνέπειες.