svg

Θα αποκτήσει η Νότια Κορέα πυρηνικά όπλα; Ένα βήμα πριν το μεγάλο άλμα.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά την άμυνά της το 2025.
Με την πυραυλική της τεχνολογία να έχει φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο και τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου να κλιμακώνεται, η συζήτηση για το αν θα οπλιστεί με πυρηνικά όπλα γίνεται όλο και πιο έντονη. Όλα δείχνουν ότι η χώρα πλησιάζει την τελευταία “πόρτα” που την χωρίζει από το να γίνει πυρηνική δύναμη, αλλά το ερώτημα παραμένει: θα την ανοίξει;
Η ιστορία: Ένα πρόγραμμα που σταμάτησε.
Η Νότια Κορέα ξεκίνησε να εξετάζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τη δεκαετία του 1970, υπό την ηγεσία του προέδρου Παρκ Τσουνγκ-χι. Το πρόγραμμα αυτό, που θεωρήθηκε απάντηση στην απειλή της Βόρειας Κορέας, προχώρησε κρυφά, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως βασικός σύμμαχος, επέβαλαν τη συμμόρφωση της Νότιας Κορέας με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) το 1975, προσφέροντας εγγυήσεις ασφαλείας μέσω της “πυρηνικής ομπρέλας” τους. Παρόλα αυτά, η απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που πλέον διαθέτει πυρηνικά όπλα, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση.
Το 2025, η Νότια Κορέα διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες πυραυλικές τεχνολογίες στον κόσμο. Πύραυλοι όπως ο Hyunmoo-4, με βεληνεκές πάνω από 800 χιλιόμετρα, δείχνουν την ικανότητά της να πλήττει στόχους με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις.

Η αμυντική της βιομηχανία, με εταιρείες όπως η Hanwha Aerospace, παράγει όπλα υψηλής ακρίβειας, ενώ η ίδρυση της Στρατηγικής Διοίκησης της Κορέας το 2024 ενίσχυσε τις δυνατότητές της για μαζικές επιθέσεις και αντιπυραυλική άμυνα.
Επιπλέον, η χώρα εξετάζει την πυρηνική πρόωση για το ναυτικό της, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στα υποβρύχιά της στρατηγικό πλεονέκτημα.
Η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα απαιτούσε όχι μόνο τεχνολογία – που η Νότια Κορέα ήδη κατέχει – αλλά και την πολιτική απόφαση να ξεπεράσει τις διεθνείς αντιδράσεις. Το Council on Foreign Relations (CFR) σημειώνει ότι η Νότια Κορέα θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές μέσα σε λίγα χρόνια, αν το επιλέξει (CFR, 22/6/2023). Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν αποτροπή έναντι της Βόρειας Κορέας και μεγαλύτερη αυτονομία έναντι των ΗΠΑ, αλλά και ισορροπία δυνάμεων με την Κίνα και τη Ρωσία στην περιοχή.
Η Νότια Κορέα θα μπορούσε να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο, με μια μικρή αλλά ισχυρή πυρηνική δύναμη για “ελάχιστη αποτροπή”, ή το μοντέλο του Ισραήλ, διατηρώντας στρατηγική ασάφεια, χωρίς επίσημη ανακοίνωση.
Η Νότια Κορέα έχει τα εργαλεία και τη θέληση να γίνει πυρηνική δύναμη. Η Στρατηγική Διοίκηση της μεγαλώνει, η τεχνολογία της εξελίσσεται, και η γεωπολιτική πίεση την ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το αν θα περάσει την “τελευταία πόρτα” εξαρτάται από το πώς θα ζυγίσει τα οφέλη έναντι των κινδύνων – και από το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος.
PHOTO/KOREA MINISTRY OF DEFENCE

Leave a reply

Join Us
  • Facebook
  • X Network
  • Pinterest
  • Youtube
Follow
svg Sign In/Sign Up svgSearch svgTrending
HOT NOW svg
Scroll to Top
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...