Η Κίνα συνεχίζει να εκπλήσσει την παγκόσμια αμυντική κοινότητα με την ταχεία πρόοδο του μαχητικού έκτη γενιάς J-36, του μεγαλύτερου πρωτοτύπου μαχητικού που έχει εμφανιστεί ποτέ. Στις 26 Μαρτίου 2025, το J-36 ολοκλήρωσε την τέταρτη γνωστή δοκιμαστική πτήση του μέσα σε μόλις τρεις μήνες, με βίντεο από κινεζικές πηγές που αποκαλύπτουν τον εντυπωσιακό τρικινητήριο σχεδιασμό χωρίς ουρά και την εξαιρετική ευελιξία του. Αναπτυγμένο από την Chengdu Aircraft Corporation, το J-36 φαίνεται να ξεπερνά το αμερικανικό F-47 σε ρυθμό ανάπτυξης, ενισχύοντας τη θέση της Κίνας στην κούρσα για την αεροπορική υπεροχή στο Ειρηνικό. Με τεράστιες αποθήκες όπλων, προηγμένα αεροηλεκτρονικά και ακτίνα μάχης που υπερβαίνει τα 3.500 χιλιόμετρα, το J-36 υπόκειται να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Το J-36 ξεχωρίζει για το μέγεθός του, που το καθιστά το μεγαλύτερο μαχητικό στον κόσμο. Η πρόσφατη εικόνα, τραβηγμένη στις 7 Ιουνίου 2025 κοντά στις εγκαταστάσεις της Chengdu, αποκάλυψε τρεις μεγάλες κοιλιακές αποθήκες όπλων, ικανές να μεταφέρουν πολλαπλάσια πυρομαχικά σε σχέση με μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως το J-20 ή το F-35, και δύο μικρότερες πλευρικές αποθήκες για πυραύλους όπως ο PL-16. Ο κώνος της μύτης, ορατός σε κλίμακα με το προσωπικό εδάφους, υποδηλώνει ένα από τα μεγαλύτερα ραντάρ παγκοσμίως, προσφέροντας ανώτερη ικανότητα εντοπισμού. Η τρικινητήρια διάταξη, με δύο εισαγωγές κάτω από τα φτερά και μία ραχιαία, ενισχύει την ώθηση και την επιβιωσιμότητα, ενώ η διαμόρφωση «ιπτάμενης πτέρυγας» μειώνει το ίχνος ραντάρ. Ο στρατιωτικός αναλυτής Song Zhongping σημείωσε ότι τα μικρά πτερύγια ελέγχου και το προηγμένο σύστημα ελέγχου πτήσης εξασφαλίζουν «υπερ-ευελιξία», με πιθανή χρήση κινητήρων διανυσματικής ώθησης στην τελική έκδοση.

Η διθέσια καμπίνα του J-36, με διάταξη δίπλα-δίπλα, αποτελεί μια πρωτοποριακή επιλογή για μαχητικό έκτης γενιάς, επιτρέποντας στενότερη συνεργασία μεταξύ των πιλότων σε αποστολές υψηλής πολυπλοκότητας. Οι οθόνες Heads-Up Display, με πράσινες αντανακλάσεις παρόμοιες με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο J-20, προσφέρουν προηγμένη απεικόνιση δεδομένων, ενισχύοντας την επίγνωση της κατάστασης. Σε αντίθεση με το J-20, που στη διθέσια έκδοσή του (J-20S) χρησιμοποιεί tandem διάταξη, η επιλογή της δίπλα-δίπλα διάταξης για το J-36 αντανακλά τη φιλοσοφία σχεδιασμού για αποστολές που απαιτούν συνεχή συντονισμό, όπως η διαχείριση σμήνους drones ή η εκτέλεση επιχειρήσεων στον Ειρηνικό.
PHOTOS/ China media