Αρχική » Blog » ΑΙΓΑΙΟ-ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ -ΑΦΡΙΚΗ

ΑΙΓΑΙΟ-ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ -ΑΦΡΙΚΗ

  • από

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΛΙΒΥΗ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ-Η.Α.Ε.-ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ.

Το σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία -Συμμαχία”, προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη από τη Γαλλία που παρείχε στην Ελλάδα κατά την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1974, και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει τις βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις και τη στενή διπλωματική συνεργασία …

Αυτή ακριβώς η σχέση είναι πιο δυνατή από ποτέ σήμερα.

Είναι μια στρατηγική σχέση με αμοιβαία συμφέροντα στην περιοχή .Ο ταχύς εξοπλισμός της Ελλάδας με Γαλλικά συστήματα ήταν αποτέλεσμα αυτής της σχέσης. Επίσης σημαντικό αυτής αποτελεί  η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών , η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε έναν συνδυασμό κινήσεων από τα δύο κράτη στην περιοχή οι οποίες έχουν συνδυαστεί και με άλλους σημαντικούς παίχτες όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος με την υπογραφή της μερικής διευθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα απέδειξε την προσήλωση της στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας .

Ισραήλ , Ελλάδα και Κύπρος πραγματοποιούν συνεχώς τριμερής συναντήσεις για καθορισμό κοινών δράσεων.

Στην άλλη άκρη η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Α.Ε. και η αποστολή μιας μοίρας πυραύλων patriot στην Σαουδική Αραβία από την Ελλάδα μαρτυρούν την ενοποίηση πλέον του χώρου δράσης ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα (βλέπε ενέργεια).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *