Αρχική » Blog » ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

  • από

ΥΠΕΔΑΦΟΣ –ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Σε πάνω από 300  τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της αντιπαράθεσης μα την Τουρκιά για τον καθορισμό και έλεγχο ΑΟΖ ,όπως είναι και ο  λόγος της υπογραφής του παράνομου Τούρκο-Λιβυκού συμφώνου.

Ήδη η παρουσία κορυφαίων ονοµάτων της διεθνούς πετρελαϊκής βιοµηχανίας, όπως των Shell, Exxon Mobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil, Noble, πιστοποιεί ότι η Μεσόγειος είναι ο νέος µεγάλος πόλος έλξης για τους µεγάλους της πετρελαϊκής βιοµηχανίας.

Επίσης η αγορά μεριδίων στα κοιτάσματα αερίου που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στην  Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των εταιρειών αυτών δείχνει ότι το μεγάλο οικονομικό παιχνίδι παίζετε σε αυτό το γήπεδο.

Μέχρι τώρα έχουμε η θα έχουμε εκμετάλλευση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου που έχουν βρεθεί.

Κοίτασμα Αφροδίτη ,κοίτασμα Γλαύκος και κοίτασμα Καλυψώ.

Στην ΑΟΖ του Ισραήλ έχουμε τα κοιτάσματα Λεβιάθαν ,Ταμάρ,Καρίς Τανίν, και Β-Καρίς.

Στην ΑΟΖ της Αιγύπτου τα κοιτάσματα Ζόρ και Νούρ.

Όμως η εκμετάλλευση δεν σταματάει εκεί ,οι χώρες συνεχίζουν τις έρευνες και για άλλα κοιτάσματα και πλέον στον οικονομικό αγώνα μπαίνουν και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα.

Καταρχήν με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με σκοπό την κατασκευή του αγωγού EAST MED ,  που, µε µήκος 1.900 χιλιόµετρα, θα ξεκινά από την Κύπρο και θα κατευθύνεται προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα µε στόχο να τροφοδοτεί τη Νοτιοανατολική Ευρώπη απευθείας και σε σταθερή βάση.

Στην συνέχεια με έρευνες που έχουν ανακοινωθεί για τις περιοχές του Ιονίου πελάγους και νοτίως της Κρήτης. Άλλωστε είναι πρόσφατο το επεισόδιο με την προσπάθεια παρενόχλησης Τουρκικής φρεγάτας σε Γαλλικό ερευνητικό σκάφος που εκτελούσε έρευνες για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους.

Ο αγώνας για το φυσικό αέριο έχει ξεκινήσει και θα είναι σκληρός .Θα καθορίσει τις σχέσεις των κρατών για τα επόμενα χρόνια ,θα αναδείξει προστριβές βλέπε Ελλάδα-Τουρκία αλλά θα λύση και χρόνια προβλήματα βλέπε καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας και εν μέρει καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Μέσα σε όλα υπάρχει και ο δρόμος της Χάγης . Αυτή άλλωστε είναι η θέση της χώρα μας για λύση με τις χώρες όπου υπάρχουν διαφορές στο καθορισμό των οικονομικών ζωνών , βλέπε Τουρκία και Αλβανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *