Αρχική » Blog » RAFALE

RAFALE

  • από

Η Ελλάδα εχει εντάξει στον αεροπορικό στόλο της το Rafale F3R ένα εξειρετικό αεροσκάφος με δικτυοκεντρικές δυνατότητες ,τεχνολογία σε κάποια σημεία του αεροσκάφους stealth  ,ένα πανλισχυρο radar AESA και ένα ισχυρό σύστημα αυτοπροστασίας με κρυφές δυνατότητες.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράδοση στην Γαλλική αεροπορία του μοντέλου F4 ,δηλαδή την νέα αναβάθμιση του ήδη πετυχημένου αεροσκάφους.Ποιές όμως είναι οι διαφορές που εισάγει το νέο πρότυπο.Radar AESA με μαγαλύτερες δυνατότητες, αναβάθμιση του ήδη καλού συστήματος αυτοπροστασίας,αναβάθμιση του OSF IRST  για καλύτερη αποκάλυψη στόχων , νέα σουίτα επικοινωνιών , σύνδεση του Thales Talios ,Reco NG .

Πρόσθετα εγκατάσταση του Scorpion Helmet Mounted Display (σκοπευτικό κράνους) , εγκατάσταση του νέου πύραυλου MICA NG ,και εγκατάσταση της νέας παραλλαγής της βόμβας AASM της Safran Ηammer 1000kg στο σύστημα ελέγχου πυρός του αεροσκάφους.

Το HMD είναι μια πολυαναμενόμενη ικανότητα για το Rafale. Αρχικά, το Sagem Gerfaut HMD επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να εξοπλίσει το Rafale, ωστόσο αργότερα το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε. Σύμφωνα με αναφορές, το Κατάρ και η Ινδία ζήτησαν ένα HMD στο αεροσκάφος τους, έτσι το Elbit Targo II ενσωματώθηκε στο Rafale. Η Γαλλία, ωστόσο, επέλεξε να ενσωματώσει το Scorpion, με μια πρώτη δοκιμαστική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στο Cazaux τον Μάρτιο του 2021, πριν από δοκιμές συμβατότητας με αλεξίπτωτο για να επαληθευτεί ότι το νέο κράνος είναι ασφαλές για τον πιλότο σε περίπτωση εκτίναξης .

Το MBDA MICA (Missile d’interception, de combat et d’autodéfense, «αναχαίτιση, μάχη και πύραυλος αυτοάμυνας») NG θα είναι ο διάδοχος του τρέχοντος MICA που χρησιμοποιείται ήδη από το Rafale, με τη σταδιακή κατάργηση του παλαιότερου πυραύλου και πιστοποίησης της επιχειρησιακής ικανότητας του νεότερου αναμένεται γύρω στο 2030. «Όπως και ο σημερινός πύραυλος MICA, ο MICA NG θα αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις: υπέρυθρη και ηλεκτρομαγνητική αναζήτηση. Θα χρησιμοποιεί τη διεπαφή και τα μηχανικά χαρακτηριστικά του τρέχοντος Mica προκειμένου να διευκολύνει την ενσωμάτωσή του στο Rafale. Η εμβέλειά του διευρύνεται χάρη στη χρήση του προωθητή “bi-pulse” που του δίνει επίσης καλύτερη ευελιξία στην τερματική φάση», δήλωσε ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων. Το MICA NG θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το Meteor BVRAAM(Beyond Visual Range Air-to-Air Missile).

Όσο για το AASM 1000 κιλών, η νέα παραλλαγή θα δει το κιτ AASM να εφαρμόζεται στην κεφαλή διείσδυσης BLU109 ή στο τυπικό Mk-84, σύμφωνα με τις ανάγκες της αποστολής. Οι πρώτες δοκιμές διαχωρισμού πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 στο κέντρο δοκιμών DGA Flight στο Cazaux. Η νέα έκδοση AASM θα έχει επίσης ένα ειδικό κιτ αύξησης εμβέλειας για να επεκτείνει το εύρος βολής stand-off και αναμένεται να πιστοποιηθεί έως το 2022. Το Rafale θα μπορεί να μεταφέρει έως και τρεις από αυτές τις βόμβες, εκ των οποίων η μία κάτω από την άτρακτο και δύο κάτω από τα φτερά, παρόμοια με το ήδη πιστοποιημένο GBU-24 Paveway III.

Τέλος οι ικανότητες δικτυοκεντρικού πολέμου θα είναι κατα πολύ ανώτερες των σημερινών συνατοτήτων του αεροσκάφους με δυνατότητα ταυτόχρονης καθοδήγησης συνεργατικών drones.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *