Αρχική » Blog » 5G

5G

  • από

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να προσφέρει στους παρόχους καλωδιακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών (ISP) έναν σοβαρό ανταγωνισμό μέσα σε σπίτια και γραφεία. Το 5G θα χρησιμοποιεί ζώνες ραδιοσυχνοτήτων στις περιοχές των 700 MHz, 3.6-3.8 GHz, αλλά και φάσμα σε υψηλότερες συχνότητες που φτάνουν ακόμα και στην περιοχή των 30 έως 300 GHz, οι οποίες μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται σπάνια.

Το 5G είναι περίπου 20 φορές ταχύτερο από το 4G . Αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο χρόνο με το 5G θα έχετε κατεβάσει εικοσαπλάσιο όγκο δεδομένων σε σχέση με το 4G. Ή διαφορετικά, στον χρόνο που το 4G θα κατέβαζε μισή ταινία, με το 5G θα μπορούσαν να κατέβουν 10! Η νέα τεχνολογία παρέχει μια ελάχιστη ταχύτητα λήψης 20 Gbps, ενώ το 4G προσφέρει μόνο 1Gbps. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε συσκευές που δεν βρίσκονται σε κίνηση, όπως σε μια εγκατάσταση σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) όπου υπάρχει άμεση ασύρματη σύνδεση μεταξύ του πύργου της κινητής τηλεφωνίας και της συσκευής του χρήστη.

Η χρήση του 5 G στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ενέχει πλέον περισσότερους κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «5G Clean Path» («Καθαρό Μονοπάτι» για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G). Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας είναι ο αποκλεισμός χρήσης τεχνολογικού εξοπλισμού, άλλων συστημάτων και υπηρεσιών από «μη ασφαλείς προμηθευτές», όπως οι κινεζικές Huawei και ZTE.

Σε πρώτη φάση ζητείται από την Αθήνα και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ η ένταξη στην «5G Clean Path» των πρεσβειών και άλλης βαθμίδας διπλωματικών αποστολών τους σε τρίτες χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται ασφάλεια επικοινωνιών μεταξύ των συμμαχικών χωρών. Σε δεύτερη φάση εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει από την Αθήνα τον αποκλεισμό των «μη ασφαλών προμηθευτών» από τα μελλοντικά δίκτυα 5G, ενώ σε τρίτη φάση (ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τα κόστη) θα συστήνεται η ίδια πρακτική για τις εργασίες αναβάθμισης των υφιστάμενων δικτύων 3G και 4G. Η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας θα ενταχθεί στο «5G Clean Path» από τα τέλη Ιουλίου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση ως προς την ασφάλεια τηλεπικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε ελληνικές βάσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *