Αρχική » Blog » ΚΑΘΕΤΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ

ΚΑΘΕΤΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ

  • από

Τι είναι η κάθετη απογείωση;

Είναι η δυνατότητα που έχει ένα αεροσκάφος να απογειώνετε και να προσγειώνετε κάθετα.

Τα μαχητικά αεροσκάφη μετατοπίζουν την ροή των καυσαερίων του κινητήρα με τέτοιο τρόπο ώστε το αεροσκάφος να απογειώνετε και να προσγειώνετε κάθετα.

Μιλάμε για αεροσκάφη με κινητήρα τζέτ.

YAK-38,HARRIER,YAK-141,F-35B,είναι μερικά από τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούσαν η χρησιμοποιούν αυτήν την δυνατότητα.

Τι όμως προσφέρει πραγματικά αυτή η δυνατότητα στις χώρες που τα έχουν στην δύναμη  τους;

Στην πραγματικότητα υψηλότερο κόστος, μικρότερο ωφέλιμο φορτίο ,λιγότερο μεταφερόμενο καύσιμο ,άρα μικρότερη ακτίνα δράσης.

Επίπτωση στις επιδόσεις λόγω του μεγαλύτερου βάρους του αεροσκάφους με επίπτωση κάποιες φορές στην ευελιξία του αεροσκάφους σε σχέση με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους συμβατικής όμως απογείωσης και προσγείωσης όπως π.χ. το F-35 A .

Είναι όμως μόνο αυτά;ΟΧΙ.

Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα κονδύλια για κατασκευή αεροπλάνων με τόσα μειονεκτήματα.

Με τα αεροπλάνα αυτά χώρες με μικρού μεγέθους αεροπλανοφόρα τα οποία έιναι στην πραγματικότητα ελικοπτεροφόρα τα μετατρέπουν σε σκάφη  με δυνατότητες μεγαλύτερων αεροπλανοφόρων.

Έτσι π.χ. οι Ισπανοί μετατρέπουν το JUAN CARLOS σε σκάφος που μεταφέρει αεροσκάφη Harrier ,άλλωστε αυτό ήθελαν να κάνουν και οι Τούρκοι με το δικό τους αντίστοιχο το Anadolu με την διαφορά ότι αυτό προοριζόταν να μεταφέρει F-35 B.

Οι ΗΠΑ μετατρέπουν τα σκάφη κλάσης WASP προσθέτοντας αεροσκάφη Harrier και τώρα F-35B.

Προσθέτοντας λοιπόν αυτήν την δυνατότητα μπορούν οι χώρες αυτές να μεταφέρουν τον αεροναυτικό πόλεμο πολύ μακρύτερα από τις βάσεις τους.

Άλλωστε αυτό έκαναν και οι Βρετανοί στον πόλεμο των Φώκλαντ χρησιμοποιώντας σκάφη που ναι μεν θεωρούνταν καθαρόαιμα αεροπλανοφόρα τα οποία όμως ποτέ δεν θα έφερναν τόσα αεροσκάφη αν αυτά δεν ήταν κάθετου απογειώσεως όπως τα Harrier.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *